Човек је човеку вук. Ми о вуку, а вук на вратима. Изаберите своју омиљену вучју пословицу, јер се у свакој крије бар мало истине.

Вук је заиста синоним за интелигенцију, моћ, власт, храброст и победу, али му ни препреденост, лукавост и опрезност нису стране особине. Можда је баш зато традиција (а посебно српска) препуна величанствених митова о овој животињи?

Свакако да је један од најпознатијих вукова у римској историји била вучица Мартиа, која је својим млеком нахранила браћу близанце Ромула и Рема, осниваче Рима. Занимљиво је додати да се ова заштитнички настројена Марсова вучица и дан данас сматра симболом града.

И у Нордијској митологији наилазимо на вука који сваког дана прогони Месец (за то је задужен вук Хати), и Сунце (Хатијев брат Сколл), док је код Германа вук, заједно са гаврановима, верни пратилац врховног бога Одина.

Ипак, неоспорно је да најјачу везу између човека и вука налазимо у словенској митологији, где је вук био тотемска животиња, а сматрао се господаром шума, животиња и птица. Интересантно је да се управо вуку приписује титула митског представника српског народа, па не чуди што је име ове животиње изузетно распрострањено на нашим просторима.

Симболика је јасна и подразумева јак, неспутан карактер, потребу за слободом, непокорност, непоколебљивост, сналажљивост и супериорну интелигенцију.

Историја нас, дакле, учи да је вук једна опасна али и племенита животиња, истовремено и пријатељ и звер, и онај који нас прогони али и онај који нам пружа заштиту. Пуно контрадикторности на једном месту, рекло би се! На први поглед, вукове је немогуће припитомити, учинити зависним и послушним по сваку цвену. У том смислу, вук заиста може деловати као ћудљиви самотњак.

Али, уколико се мало дубље позабавимо психологијом, ми заправо добијамо симболику некога ко једноставно има високе стандарде и не трпи издају.

Другим речима, вук нас подсећа да смо сви ми помало животиње, и да није срамота показати своју анималну страну и најдубље емоције. Само одабранима, наравно, јер сваки вук се ипак најбезбедније осећа у свом чопору!

Чак и појава вука у сновима најчешће означава наш однос са непосредном околином, и указује да (у зависности од детаља сна) управо ту требамо усмерити све своје активности. Да ли смо превише зависни од оних до којих нам је стало, или је једноставно дошло време да им покажемо зубе и да се мало осамимо?

Оставите Коментар