Другог дана званичне посете Тирани, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, обраћајући се у парламенту, осим куртоазне подршке путу Албаније ка ЕУ, поручила да су Хрвати и Албанци „дословце браћа по оружју“, те да су многи Албанци жртвовали свој живот за Хрватску у  „домовинском рату“ против Срба

Фото: Reuters
Фото: Reuters

– Хрватска и Албанија могу заједно пуно тога учинити – казала је Китаровићка, пренео је загребачки Вечерњи лист.

Хрватска, рекла је, придаје велику важност стабилности, сигурности и просперитету југоисточне Европе и снажно заговара европску перспективу целог тог простора.

– Албанија је веома важан партнер, стратешки и политички, и ЕУ је то препознао – навела је Грабар Китаровић.

Осврнувши се, како се наводи, на „трајно и нераздвојно пријатељство“ између две земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву, рекла је да је Албанија била пријатељ Хрватске када је то њеној земљи било потребно.

Посетивши на на бројне Албанце који су се борили у Домовинском рату, Китаровић је казала:

– Били смо дословце браћа по оружју, пре него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и верујте ми – Хрватска то неће заборавити.

Рекла је и да је Хрватска, земља на раскршћу хршћанства и ислама, поморске и континенталне традиције, изврстан пример суживота, укључивости и интеграције разних култура и религија.

– Албанци су у потпуности интегрирани и цењени припадници хрватског друштва (…) да воле и поштују Хрватску, а истовремено су поносни и домољубни Албанци, сјајан пример позитивног утицајја на односе наших земаља – рекла је и посебно подсетила на заједницу Арбанаса код Задра, која тамо постоји од 18. века.

Подсетивиши на још неке детаље из историје, Грабар Китаровић је свој говор у парламенту завршила речима: „Нека дуго живи хрватско-албанско пријатељство“.

Извор: Танјуг / informer.rs