* Експлодирало је и зато што је неколико дана раније мигрант из Сомалије ножем убио лекара Немца у Офенбургу. Додатни бес изазвало је то што се власти понашају у стилу: навикавајте се…

* Још је већина немачких главних медија са првог протеста у Хемницу (у недељу, одмах после убиства) нападно пласирала фотографију једног алкохоличара који је држао десну руку „у положају Hitlergruß“. Хитлеровог поздрава за који се у Немачкој плаћа 500 евра казне

* Док Ангела Меркел није пустила у Немачку милион и по младих из муслиманских земаља Азије и Африке неонацизам је био политички минорна величина. Толико да власт није била у стању ни да забрани извикану НДП (Немачка неонаци партија) јер се у судском поступку испоставило да су сви њени кључни руководиоци сарадници тајне политичке полиције Немачке

__________________________________________________________________________

МИНИСТАР унутрашњих послова Саксоније Роланд Велер изјавио је да је синоћ око 6.000 присталица крајње деснице учествовало у протестима у источном немачком граду Хемницу. А било их је око 10.000.

Министар је навео да је међу њима било много „хулигана који су дошли из других делова земље“.

Признао је да су протести извазвани убиством немачког држављанина, за које су власти окривиле двојицу миграната, али и „великим бројем лажних вести које циркулишу интернетом“.

Према његовим речима, истовремено је око 1.000 људи учествовало у антидесничарским протестима у Хемницу, који су одржани у исто време кад и десничарски.

Премијер Саксоније Микаел Кречмер изјавио је да та немачка држава појачава борбу против „десничарског екстремизма“ и практиковања „Хитлеровог поздрава“ који је забрањен у Немачкој „по завршетку нацистичког раздобља“.

Синоћ су, иначе, стотине полицајаца раздвајале десничарске и левичарске демонстранте који су истовремено протестовали у Хемницу, где су Ирачанин и Сиријац ухапшени после убиства немачког држављанина.

Левичари из удружења Chemnitz Nazifrei (Хемниц без нациста) узвикивали су „Нацисти напоље” и „Не постоји право на нацистичку пропаганду”.

Страшни „десничари“ – а били су то припадници градског популистичког покрета Pro Chemnitz (За Хемниц) узвраћали су им порукама „Гласнији смо и бројнији”.

Додуше, било је и 200-300 правих десничара из Трећег пута.

https://www.youtube.com/watch?v=N1aIopy_hGs

Све је опчело од тога што је 35-годишњи Немац Данијел Хилиг тешко повређен у тучи (са десетак учесника) после уличне прославе, па убрзо потом умро у болници. Због тога су ухапшени 22-годишњи Сиријац и 21-годишњи Ирачанин.

Они су Хилига изболи ножева у 15 сати по локалном времену и пред више десетина очевидаца. За време градског празника. А још су тројицу пролазника изболи.

Експлодирало је и зато што је Хемниц био центар источнонемачке космонаутике и што је неколико дана раније мигрант из Сомалије ножем убио лекара Немца у Офенбургу.

Додатни бес изазвало то што се власти понашају у стилу: навикавајте се…

А још више то што је већина немачких главних медија са првог протеста у Хемницу (у недељу, одмах после убиства) нападно пласирала фотографију једног алкохоличара који је држао десну руку „у положају Hitlergruß“. Хитлеровог поздрава за који се у немачкој плаћа 500 евра казне.

Све су пратиле сторије о злим неонацистима. Упркос томе што су они престали да буду озбиљнија снага у Немачкој још пре двадесетак година.

Док Ангела Меркел није пустила у Немачку милион и по младих људи из муслиманских земаља Азије и Африке неонацизам је био политички минорна величина. Толико да власт није била у стању ни да забраниизвикану НДП (Немачка неонаци партија) јер се у судском поступку испоставило да су сви њени руководиоци сарадници тајне политичке полиције Немачке.

„Десничари“ тврде да „њихов“ који који је узвикивао „Странци, напоље!“ није њихов већ – агент тајне полиције.

Већина „десничара“ је скандирала „Wirsind Volk“ – „Ми смо народ“. А то је чувена парола-поклич источних Немаца из времена рушења Берлинског зида.

Факти

Оставите Коментар