Вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон почео је дводневну посету Словенији сусретом са Србима који тамо живе у склопу обележавања Никољдана и подршке новоотвореним допунским школама српског језика.

  • Овом приликом обезбедили смо 1.500 уџбеника и комплета лектире за основну школу. Ми смо ту да помогнемо и покажемо бригу државе Србије према сваком припаднику српског народа ма где се налазио, почевши од најмлађих који представљају нашу будућност – рекао је Гујон.

Посета Словенији је прва службена посета Гујона од како је однедавно ступио на дужност вршиоца дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која делује при Министарству спољних послова Србије. Он је изразио задовољство што је започео на дан једне од највећих српских слава.

Гујон је напоменуо и да је ово наставак акције коју Управа дуги низ година спроводи и добар је начин за очување ћиричног писма, те је у просторијама Амбасаде Србије у Љубљани одржао онлајн час у дигиталној учионици, уз присуство наставника допунских школа. Деци је испричао како је он научио српски језик.

Он је навео да је прихватајући ову дужност, желио да једна од његових првих активности буде обилазак допунских школа и унапређење наставе српског језика у виду донације уџбеника.

Рад допунске школе српског језика у Словенији отпочео је школске 2020/2021. године.

Пројекат допунске наставе српског језика у Словенији реализован је заједничким напорима надлежних институција Србије, више српских удружења у Словенији, свештеника СПВ, бројних појединаца и заинтересованих родитеља.

До сада је формирано 60 наставних група са 817 ученика.

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, на основу годишњег плана рада, спроводи набавку и дистрибуцију уџбеника намењених допунским школама српског језика у региону и дијаспори.

У току 2020. године дистрибуисано је више од 4.000 уџбеника и едукативних публикација на српском језику за потребе допунске наставе српског језика у иностранству.

Гујон се током посете састао и са амбасадором Србије у Словенији Зораном Влатковић, обишао православни храм Светог Ћирила и Методија, те Парохијски дом у Љубљани у пратњи старешине храма свештеника Александра Обрадовића.

Оставите Коментар