Имигрант из Сомалије, смештен у једном од немачких прихватних центара, отворено је признао сврху свог доласка у ту земљу током разговора с новинарима литванског портала Lietuvos Rytas. Разлог његовог доласка је “живот на рачун порезних обвезника”, а нема план да ради. Након што добије немачко држављанство, његова намера је да доведе у своју целокупну породицу.

Литвански новинари посетили су прихватни центар у Минхену, где је смештено око 1200 имиграната из Либије, Сомалије и Судана. Њих је запрепастила чињеница коју је један сомалијски имигрант признао. “Сомалијац ми је рекао да је одлучио да остане у Минхену због прилога о добрим јавним услугама.”

“Могу научити немачки. То требам прво да урадим”, рекао је Абдулах. Потом су га новинари упитали што би желио радити.

“Не, не … Волим шетати, али не радити. Не, ја желим да проживим док сам у Немачкој.”

Абдулах је у Немачкој тек 10 дана, а након што добије немачко држављанство, он планира да доведе и остатак своје породице.

“Када добијем немачко држављанство, одмах ћу овамо довести своју породицу. Само десет људи. То су моји родитељи, браћа и сестре”, каже Абдулах.

Упркос томе што имигранти наводно имају рок према којем у дотичном центру могу остати само осам недеља, таква информација им је непозната, па Абдулах одлучно тврди:

“Не, они су ми обећали да могу остати овде. Само осам недеља? Не, овде ћу бити заувек.”