Јавност је, макар у начелу, упозната са тим да црногорски диктатор Мило Ђукановић за реализацију својих интереса у Србији дужи низ година користи веома разгранату агентурну мрежу.

Оно што је вероватно далеко мање познато јесте да та мрежа сеже у најразличитије сфере друштва, од некадашњих политичких и безбедносних структура, преко крупног бизниса, па све до естраде, и да ју је Ђукановић градио на разноврсне начине – било директним исплатама великих новчаних износа, било додељивањем уносних послова у Црној Гори, било давањем разних привилегија.

Међутим, како сазнајемо од кругова блиских врху црногорских власти, Ђукановић у последње време испољава озбиљну забринутост, па чак и назнаке панике, након што је схватио да му се агентура у Србији распада! Наиме, увиђајући да је Ђукановићев режим у налету издајничког лудила почео да губи компас и примењује отворену силу према сопственим грађанима, који су устали у одбрану светиња Српске православне цркве (СПЦ), али и да се од њега све више дистанцирају некадашњи блиски партнери из иностранства, делови Ђукановићеве агентурне мреже у Србији су почели да постепено праве отклон од њега и “перу руке” од сарадње са њим. Да поменемо само неке, у питању су некадашњи високи функционер, а сада етаблирани консултант за страна улагања, затим власници једног трговинског ланца, посредством којих је у Србију пласиран и “пран” прљав новац Ђукановића и његовог рођеног брата Аца, па онда познати естрадни уметник, који се након дугогодишње паузе пре извесног времена вратио на сцену, један регионално афирмисани глумац…

Врло шаролика екипа, којој је доскора (једини) заједнички именитељ био то што их је Ђукановић инструментализовао за реализацију својих интереса у Србији, а сада – то што му постепено окрећу леђа.

Kао што се може видети, Ђукановић се не суочава само са турбуленцијама у сопственој Демократској партији социјалиста (ДПС) и дистанцирањем од стране доскорашњих блиских савезника са Запада, већ и са урушавањем брижљиво грађене агентурне мреже у Србији. Не баш сјајна перспектива за некога ко има амбицију да још годинама (можда и деценијама?) буде неприкосновени господар Црне Горе.

Оставите Коментар