Сочи, 03.03.2024, специјално за Братство

У последњих два месеца са сигурношћу можемо рећи да је Русија центар света. Одржан је “Форум мултиполарности”, који су посетили представници чак 130 земаља. Такође одржане су у Казању “Игре будућности” прве тог типа у свету. Реч је о такмичењу како на спортском, тако на сајбер нивоу истовремено. Наравно, догађај над свим овим догађајима је “Светски фестивал омладине” у Сочију који је окупио око 20 000 младих лидера из преко 100 држава.

Део наше делегације је имало част да присуствује свечаном отварању, које је по својој грандиозности подсећало на свечаности поводом отварања Олимпијских игара.

Затим су уследили бројни занимљиви догађаји. Нажалост било је немогуће све посетити како због бројности догађаја, тако и због великог интересовања.

Навешћу само неке од бројних догађаја: “Дискусија БРИКС: савез равноправних”. На том догађају се посебно истакао Бразилац Ескобар Магадо Франса Петронио Славио који нагласио да је специјална операција у Украјини борба за одбрану Православља и традиционалних вредности. Он је на крају је показао православну икону Нерукотвореног Образа Господњег.

“Судбина света у рукама храбрих. Хероји наших дана” дискусија у којој су говорили учесници специјалне војне операције, а у публици је доминирала омладина из припојених крајева Донбаса и Запорожја.

Један од од највећих спектакла био је свакако “Ледени шоу”, када су наступили руски олимпијски, светски и европски шампиони у уметничком клизању.

У оквиру Дискусије “Будућност мултиполарности света: Како ће свет изгледати 2040. године” су значајни представници Русије и Индије критиковали досадашњи западни империјализам и нагласили да на Западу морају да прихвате нову мултиполарну реалност. На питање члана наше делегације да ли ће Србија издржати притиске Запада, програмски директор Клуба “Валдај” Тимофеј Бордачев кратко је одговорио да хоће.

Посебно је била интересантна дискусија са светски познатим пранкерима “Вованом и Лексусом”, који су “пранковали” бројне лидере света (пре свега западног) и на тај начин откривали свету њихово незнање и неискреност. Поред њихових одговора, учесници су имали прилику да погледају неке од њихових наступа, а посебно је био смешан снимак када су пранковали Џорџа Буша Млађег.

Пред учесницима Фестивала су тек бројни занимљиви догађаји на којима ће бити славни гости попут Дмитрија Медведева, Сергеја Лаврова, Марије Захарове, Емира Кустурице, Милоша Биковића…

Милан Бојић

Оставите Коментар