Само дан после званичне посете Београду, током које се заложио за изградњу бољих односа између Београда и Подгорице, црногорски председник Јаков Милатовић данас је својим видео укључењем током церемоније обележавања двадесетосме годишњице злочина у Сребреници практично поништио оно што је изговорио после састанка са Александром Вучићем у српској престоници.

Он је током свог обраћања злочин у Сребреници назвао геноцидом.

  • У једном од највећих злочина на простору Европе након Другог светског рата у Сребреници су убијени људи због другачијег имена, националне и верске припадности. Ово страдање је сведочанство бешчашћа, али и опоменам генерацијама које долазе да се таква страхота више никада не сме поновити. Бескомпромисно суочавање са свим трагичним догађајима из прошлости и јасно адресирање одговорности од кључног је значаја за изградњу међунационалних и међуверских односа на овом простору – каже.
  • Међународни суд правде и међународни кривични суд за бившу Југославију овим одлукама дали су кривчноправни одговор у односу на геноцид у Сребреници, а свима нама остаје и људска дужност да одлушно осудимо било какве покушаје релативизације. Жао ми је што због представљања Црне Горе на НАТО самиту нисам у могућности да данас посетим Поточаре и поклоним се сенима недужних сребреничких страдалника. Свакако, то ћу као предесседник Црне Горе са особитим осећајем пијетета учинити првом наредном приликом, казао је Милатовић – додаје.

1 KОМЕНТАР

  1. Kao da politički (ustaški) Beograd ne zabija nož u leđa svemu srpskom narodu svojom izdajičkom, poltronskom i bezalternativnom politikom prema osvedočenim i u istoriji potvrđenim neprijateljima Srbije i srpskog naroda – EU i NATO, sa glavom hidre u Vašingtonu. Kao da Beograd na svojim ulicama ne briše srpsku zastavu. Kao da Vučić svojim odlaskom u Potočare nije dao legitimitet lavežu da je u Srebrenici izvršen genocid. Kao da Skupština Srbije nije izglasala rezoluciju o genocidu u Srebenici… A onda u ruci ovog političkog nedonoščeta vidimo nož koji zabija u leđa Beogradu. Politički Beogad nije zaslužio nož, zaslužio je GLOGOV KOLAC!

Оставите Коментар