Велики број Француза протестује на улицама против Макронове пензионе реформе.

Готово милион људи изашло је у суботу на улице у Француској да подигну глас против пензионе реформе председника Емануела Макрона, а синдикати планирају да појачају штрајкове ако им се не испуне захтеви. За разлику од претходна три дана протеста, није било позива на једнодневни штрајк широм земље, иако су контролори летења на другом аеродрому у Паризу организовали прекид рада који је резултирао отказивањем половине летова.

Макрон и његова влада суочавају се са отпором за спровођење плана за подизање старосне границе за пензију са 62 на 64 године.Синдикат ЦГТ саопштио је да само у Паризу протестује 500.000 људи, што је више од 400.000 колико је бројало последњег дана протеста 7. фебруара.

Министарство унутрашњих послова, које генерално даје много мање бројке, саопштило је да је било 963.000 демонстраната широм земље и 93.000 у Паризу. Било је протеста у другим француским градовима широм земље, са телевизијским сликама на којима се види како полиција користи водене топове у западном граду Рену.

Демонстранти у француској престоници кренули су традиционалном протестном рутом од Трга Републике до Трга Натион, иза транспарента на којем је писало: „Не желимо да радимо дуже!“. Било је тензија када су аутомобил и канта за смец́е били преврнути и запаљени, што је навело полицију са штитовима и ватрогасну јединицу да интервенишу.

Блокада
Марш су предводили лидери осам главних француских синдиката, одржавајуц́и чврсто јединство које влада до сада није успела да разбије. Синдикати су у заједничком саопштењу навели да ц́е позвати на национални штрајк који би „довео Француску у застој“ 7. марта ако влада „остане глува на народну мобилизацију“. За 16. фебруар планиран је још један дан протеста и штрајка.

Оставите Коментар