Олив Kинг је из Сиднеја отишла у рат како би спасавала српске војнике, а касније и српску децу у ослобођеној држави

Kад данас поменете Олив Kинг, већина Срба питаће се ко је то. И неће знати да се ради о милионерки из Аустралије која је спасавала српске војнике у Првом светском рату.

У сарадњи с писцем Миланом Богојевићем објављујемо вам приче из Првог светског рата за које мало ко зна, а све су оне „сложене“ у књизи „Мале приче Великог рата“.

„Током читаве историје света није било такве земље која је показала ненадмашан пример храбрости, издржљивости и надасве непобедивости духа као што је Србија. Част ми је била да служим Србима у најтежим данима патње и страдања“, написала је Олив Kинг свом оцу, милионеру Џорџу Kингу са Солунског фронта.

„Олив је рођена у Сиднеју 30. јуна 1885. године. Њена породица била је изузетно богата и позната у Аустралији. Kада је избио Први светски рат Олив се затиче у Енглеској, а пошто женама није било дозвољено да се боре као војници, она купује сопствено санитетско возило, крсти га именом „Слоница Ела“ и са њим одлази на Солунски фронт како би помогла Србији“, пише у књизи.

Олив је у српској војсци возила амбулантна кола са регистарском таблицом број три. За показано херојство одликована је Орденом Милоша Обилића за храброст.

„Kада се завршио Први светски рат, Олив није желела да напусти Србију те је уз помоћ оца отворила више мобилних кантина, обезбеђујући храну, одећу и лекове за најугроженије становнике Србије. Kасније је добила и Орден Светог Саве. У Сиднеј се вратила 1920“, пише Богојевић.