У суботу, 29. фебруара, на празник Светог Симеона Мироточивог, у престоници Црне Горе прогоњени митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије предводиће, како се очекује, најмасовнију литију откад у тој земљи траје борба за одбрану светиња.

С њим ће доћи и четворица његових епископа који ће заједно с митрополитом Амфилохијем служити литургију у Храму Христовог васкрсења. Управо одатле ће Онуфрије, за ког се каже да је највећи сведок и исповедник јединства цркве у данашњем православљу, почети да предводи литију до манастира на Немањином граду.

У литији ће учествовати верници из свих градова Црне Горе за које је СПЦ већ обезбедила превоз а очекује се да та бројка пређе 200.000. Управо из тога разлога Мило Ђукановић, први човек Црне Горе, сматрају наши саговорници, у суботу неће бити у Подгорици, а можда чак ни у земљи.

  • Сваке године поводом празника Светог Симеона, који је рођен у данашњој Подгорици, од Храма Христовог васкрсења до Немањине обале иде велика литија. Ове године након безакоња које је наметнула Влада Црне Горе, та литија поприма виши значај, како за нас, тако и за читав православни свет. Зато ће ову литију предводити прогоњени митрополит страдалне цркве у Украјини и тиме показати колики је значај наше праведне борбе за истину у Црној Гори! Да ли ће тога дана господин Ђукановић бити у земљи или не, мање је битно, битно је да ма где буде, чује глас свог народа и осети благодат коју наше литије проносе. Показаћемо свима да наше светиње нећемо дати и да се не окупљамо ни против кога, већ за благослов и опомену онима који би требало да служе своме народу, а не народ њима – каже за Ало! отац Мијајло Бацковић, свештеник из Будве.

Из опозиционог Демократског фронта констатују и да је Ђукановић у последње време ионако веома ретко у Црној Гори.

  • Долази само кад мора. У суботу ћемо имати најмасовнију литију коју памти православље. То што је предводи украјински митрополит, онај који је прогоњен и коме је живот стално у опасности у његовој земљи, показује да је вера најчвршћа и православље најјаче, тамо где је највише угрожено. То је истовремено порука да су сви православци уз нас и да нас нема само око 450.000 у Црној Гори, већ да смо ми сви један сабор од више милиона верника. То је оно на шта је ударио Ђукановић. Зато тога дана Ђукановића нико неће видети у Подгорици – каже Марко Ковачевић.

Ј. Ђ.

Оставите Коментар