Председник Црне Горе Мило Ђукановић свечано је у Никшићу открио споменик црногорским комитама (1916-1929), против којих се борио Блажо Ђукановић, који је наводно у блиским родбинским везама са шефом црногорске државе!

Ђукановићев потез изазвао је буру у црногорској јавности, која не може чудом да се начуди што се њихов председник, како тврде, одрекао ђеда, који је ловио комите, дижући споменик његовом крвном непријатељу. Ово је данима главна тема у Подгорици.

Захвалност

Ђукановић је, иначе, на прекјучерашњој свечаности истакао да се спомеником жели поручити да борба комита није била узалудна и да су они били претеча покрета за обнову независне Црне Горе 2006. Он је рекао да су комити били борци за слободу Црне Горе у време аустроугарске окупације у Великом рату и борци за одбрану њеног државног достојанства након, како је навео, насилног припајања Србији 1918.

– Они нису пристајали ни на туђинско, ни на савезничко ропство и понижење. Данас им држава Црна Гора са осећањем дубоке захвалности одаје признање за њихово античко јунаштво – казао је црногорски председник.

Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић навео је да Ђукановић, као потомак бјелаша (присталице уједињења Србије и Црне Горе, прим. аут), открио споменик својим непријатељима.

Контроверзе

– Ђукановић открио споменик црногорским комитама. Ђукановићи са Чева су били једна од најбројнијих бјелашких чета која се борила против комита. Потомак бјелаша открива споменик својим непријатељима – написао је Медојевић уз објављену биографију Блажа Ђукановића, како се зове деда црногорског председника.

Блажо Ђукановић био је, како се наводи, главни руководилац акција лова на комите и њихову егзекуцију. У складу с показаним „заслугама“ – ликвидацијама комита и уништењу црногорских суверениста, 9. марта 1942. проглашен је за вођу четничких снага. Убили су га партизани.

Међутим, како је раније објавио портал ЦдМ, политички противници Ђукановића већ годинама покушавају да пласирају причу да је његов деда четнички командант, али их чињенице демантују. Како наводе, реч је о два човека истог имена и презимена, али различитог порекла и живота. Живели су у истом периоду.

С друге стране, Ђукановић никада није отклонио недоумице које годинама владају у јавности. Занимљиво је да се његов син такође зове Блажо.