Црногорски премијер Мило Ђукановић напушта државне функције, а њега ће на функцији премијера, ако Демократска партија социјалиста (ДПС) добије мандат за састав Владе, заменити високи функционер те странке Душко Марковић.

dusko-markovic-jutub
Душко Марковић

Главни одбор ДПС данас ће одлучити о предлогу страначаког Председништва да Марковић буде кандидат за мандатара нове црногорске владе, након парламентарних избора који су одржани 16. октобра.

Кандидатуру Марковића Председништво је утврдило на синоћној седници и то није изненадило црногорску јавност, иако се Ђукановић током предизборне кампање, а ни раније, није изјашњавао о својој државничкој каријери.

Ђукановић је раније два пута напуштао премијерску функцију, али се и враћао, како је тада објашњавано, због политичких потреба, јер се оцењивало да је његово искуство и даље незаобилазно у важним државним пословима.

Овај пут, нема сумње, Ђукановић одлази са државних функција, мада има мишљења да би он могао бити кандидат за председника Црне Горе, на председничким из борима 2018.године.

Марковић је рођен 6. јула 1958. године у Мојковцу. Завршио је правни факултет, а радну каријеру започео је у родном граду, где је био и председник Скупштине општине Мојковац.

Касније је обављао функцију генералног секретара Владе Црне Горе, а пет година је био директор Агенције за националну безбедност.

Од 2010. године Душко Марковић обавља функцију потпредседника Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику и министра правде. Марковић је заменик председника Демократске партије социјалиста.

На изборима 16. октобра, ДПС је добио 36 посланичких мандата, али партија сама не може формирати Владу. Стога рачуна на, како истиче, „природне партнере“, странке које у црногорском парламенту заступају интересе мањинских заједница.

Са њихова четири посланика и два посланика Социјалдемократа Црне Горе, који ће сигурно прихватити коалицију, ДПС би имао већину са 42 посланичка места, од 81 колико броји црногорска скупштина.

Прочтајте још:   ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ: Ухапшена баба из СРС у ЦГ представљена као терориста!

УКРАЈИНЦИ БЕСНИ НА ДВЕРИ: “Украјина је била уз Србију кад су је Руси издали!“

СКОТ ЋУТИ КАО ЗАЛИВЕН: Откривен идентитет шпијуна ЦИА! (ФОТО) 

ГАСИ СЕ СУД У ХАГУ: Земље чланице захтевају суђење Блеру, три нова изчлањења!

Извор: Бета