Председник Црне Горе Мило Ђукановић је изјавио да „идеја велике Србије конзумира Црну Гору“ и да „је у току рестаурација великосрпског национализма“.Ђукановић је, гостујући на РТЦГ-у, рекао да „нема никакве сумње да живимо у времену рестаурације великодржавних национализама, пре свега великосрпског национализма“.

Он је навео да су се земље региона прерано обрадовале након пораза такве политике деведесетих и поверовале да је „та идеја сахрањена“.

Ђукановић каже да очигледно није, и „не зна да ли ће икада бити сахрањена на Балкану“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он је рекао да постоји реална опасност да ће се унуци борити против великосрпског национализма, као што су то некада чинили дедови Црне Горе.

„Идеја велике Србије конзумира Црну Гору, покушава да је посрби, а онда учини саставним делом виртуелног српског света“.

Ђукановић истиче да се стигме и политичари мењају, али идеја и политика остају исте.

„Србија жели да изгради позицију регионалне силе и неке врсте патрона над оним што су, не само права и квалитет живота Срба у региону, већ просторима које су они зацртали као српске“. Један од њих, како каже Ђукановић, је и Црна Гора.

Он је поставио питање „одакле Србији право да испољава ту врсту патернализма“, правдајући је тиме да су права Срба угрожена.

Власти Србије је оптужио да угрожавају и „дестабилишу суседне државе“. Каже да политичари у Србији нису дошли до закључка да је таква политика погрешна, већ само „да није имала довољно добро време и околности“.

Тренутно су на снази добре међународне прилике за Србију да покуша да оствари идеју велике државе, сматра Ђукановић.

Он је то оценио као „трагикомичан поступак“, који може имати озбиљне последице.

Leave a Reply