ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић данас је поново напао Србију. Он је рекао да је великосрпски национализам поново насрнуо на Црну Гору, погрешно читајући поруке са прошлогодишњих паралментарних избора.

Ђукановић је казао да је Црна Гора показала да се праве вредности могу бранити и из опозиције.

– Великосрпски националисти су у овој години поломили зубе на Црној Гори и тек ће их поломити – казао је Ђукановић.

На питање како је доживео дочек црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србији казао да је реч о „већој срамоти за домаћина него за госта“.

– То је непоштовање химне, заставе, почасне гарде и Србије саме. Дозволити онакав чин дочекивања високог државног госта из било које земље, озбиљан је фаул – сматра Ђукановић.

Он је, коментаришући ситуацију у региону, казао да се „сва погоршања политичких и безбједносних прилика, као и затварање европске перспективе, најдрастичније преламају преко Босне и Херцеговине (БиХ)“.

– Пропуштено је 26 година, да се имплементацијом Дејтонског споразума обезбиједе претпоставке за функционалност БиХ – рекао је Ђукановић.

Он је казао да је, „због разних компромиса који су прављени на штету БиХ“ дошло до обнављања и јачања национализама.

– Великодржавни национализми, који су угрозили БиХ нису сахрањени, иако су доживели пораз. Био је претерани оптимизам веровање да су те идеје сахрањене – рекао је Ђукановић.

Он је казао да су домаћи националисти искористили „много неконзистентонсти у политици међународне заједице“.

– Чекали су своје време, прижељкивали заоштравање односа, славили наводно јачање Русије на међународној сцени, иако сматрам да је оснажен само њен деструктивни потенцијал – казао је Ђукановић.

Он је казао да се „руска деструктивна политика веома размахала према Западном Балкану“.

– Мислим да то није самодеструктивна већ и аутодеструктивна политика – навео је Ђукановић.

На питање да ли је могућ рат у БиХ, он је казао да не би искључио ниједан сценарио.

– Већ годинама упозоравам да су Европска унија (ЕУ) и НАТО једну собу у европској кући препустили другима. То није неодговорно само према Балкану већ и према Европи и НАТО-у – навео је Ђукановић.

Он је поручио да ће процес проширења Европе затворити простор за малигне утицаје.

ЕУ се, како је оценио, према Балкану односи као према региону у којем се европске вриједности подразумијевају.

– Овде је велика борба за промоцију европских вредности. То је отворило простор за ретрогардне политике. Када би пројекат великосрпског национализма успео, дошло би до нових конфигурација – рекао је Ђукановић.

Оставите Коментар