Савет за одбрану и безбедност, којем је председавао Мило Ђукановић, донео је на седници одлуку о ангажовању припадника Војске ЦГ у заштити државне границе.

Савет је донео одлуку о ангажовању Војске Црне Горе у заштити границе од илегалних миграната до краја 2020. године, као подршци полицијским снагама.

На седници, на којој су учествовали и чланови Савета, председник Скупштине Иван Брајовић и председник Владе Душко Марковић, донета је и Одлука о учешћу припадника војске Црне Горе на међународним вежбама у наредној години.

Војска Црне Горе у 2020. години упутиће своје припаднике на седам међународних вежби. Одлука је донета на основу преузетих обавеза као чланице НАТО, процеса приступања ЕУ, регионалних иницијатива, планова билатералне сарадње и потреба Војске Црне Горе за одређеним садржајима обуке и вежби, а у циљу даљег развоја војних способности током 2020. године, наводи се у саопштењу кабинета председника Црне Горе достављеном Тањугу.

Чланови Савета упознати су са активностима које је Црна Гора спроводила у супротстављању хибридним претњама у 2019. години и информацијом у вези са сајберактивностима које је Црна Гора спроводила у току 2018. и 2019. године. Савет је закључио да надлежна министарства наставе рад на развоју капацитета за заштиту и одговор на претње и активности из сајбер и хибридног домена.

Савет је размотрио и друга питања из своје надлежности.

На седници Савета су, по позиву, учествовали министар одбране Предраг Бошковић, министар спољних послова Срђан Дармановић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић.

Leave a Reply