Дошли смо у ситуацију да Мило Ђукановић тужи Црну Гору и тражи одштету од 100 милиона евра, а аранжман о закупу Светог Стефана је преговарао и уговорио управо он!

Око кључних измена Уговора имао је подршку тадашње Позитивне Црне Горе, коју су основали и водили сувласници другосрбијанског таблоида „Вијести“, Мишко Перовић и Жељко Ивановић. Познајући „модус операнди“ Ђукановићевих приватизација током протеклих 30 година, основано сумњам да се ради о још једном од његових прикривених послова, за које је користио параван фирме. Нажалост, ова влада није спровела неопходне реформе и демонтирала Ђукановићев режим, па се он сада спрда са њима, покрећући и овакве арбитражне спорове – каже један од лидера Демократског фронта, Небојша Медојевић, којем су приватизације ужа специјалност.

Подсетимо, Влади Црне Горе је стигло обавештење о покретању поступка пред Арбитражним судом у Лондону, по захтеву компаније Adriatic properties чији су власници новопечени Црногорци и бизнисмени, дугогодишњег закупца елитног хотелског комплекса. Статис и Пуа су држављанство добили као „особе од посебног значаја за државни, научни, привредни, економски и други интерес Црне Горе, а на њихове аргументе од чак 50 страна Влада је обавезана да одговори у року од 30 дана.

Закупци „Свеца“, који је суноврат доживео у време када су они преузели управљање, 100 милиона евра траже као накнаду због наводног кршења уговора и онемогућавања да раде. Тај износ обухвата инвестирање у хотелски комплекс, изгубљену добит за ову годину и све наредне до истека уговора о закупу град-хотела Свети Стефан, виле „Милочер“ и некадашњег објекта „Краљичина плажа“, где се сада – под чудним околностима, гради ново здање са депандансима, односно 60 апартмана за тржиште.

Уочи ове сезоне, закупци и хотелски оператер „Аман“ су затворили „Свети Стефан“ и вилу „Милочер“ јер им Влада није дала гаранције да ће плаже у оквиру комплекса бити у досадашњем режиму, односно да се гостима гарантује мир и дискреција тако што мештани неће имати приступ! Овдашњи људи су у марту уклонили ограду која води ка Краљичиној плажи, што су закупци искористили као алиби за стављање катанца…

Овакав епилог први је коментарисао председник Ђукановић, процењујући да се – уместо елитних гостију – на Светом Стефану сада нуде ћевапи и пиво за по евро!

  • Залажем са за увођење ванредног стања, односно привремено суспендовање свих закона које је Ђукановић усвајао да би штитио своје криминалне послове, те суспензију свих приватизационих уговора док се истраге правоснажно не окончају. До тада, све треба привремено вратити на управљање држави, јер овако више не иде. Уместо да буде ухапшен и његова имовина замрзнута, Ђукановић користи анархију и безвлашће у земљи да додатно угрожава виталне националне интересе – закључује Медојевић.

АНЕКС

Компанија Петроса Статиса Adriatic propertiеs је поменута црногорска добра закупила на период од 30 година. Анексима уговора из 2013, закуп „Светог Стефана“ и „Милочера“ је продужен за још 12 лета, а „Краљичине плаже“ најпре исто толико, а онда и на свих – девет деценија!

М. Секуловић

Оставите Коментар