ПРЕД Управним судом Црне Горе у току су поступци да Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) добије податке како су партије примале и трошиле новац.

Европска комисија је годинама у извештајима о напретку Црне Горе у европским интеграцијама сугерисала овдашњим институцијама да афере „Коверта“ и „Снимак“ добију правни епилог, управо због сумњивих трансакција уочи и за време парламентарних избора.

Из ове НВО саопштили су да је ДПС током 2019. и изборне 2020. године из државне касе приходовала 6,1 милион евра, док су подаци о њиховом трошењу тек делимично доступни. Указују да за тај период ДПС није објавило ниједан податак који се односи на пословање преко благајне, односно плаћање у готовом новцу. Наводе да је ова партија за посматране две године из државног буџета добила 4,3 милиона, док је још око 1,8 милиона евра уплаћено из буџета локалних самоуправа.

– Није одговорено на преко 100 захтева за слободан приступ информацијама које је МАНС поднео ДПС-у у минуле две године, намерно бришући податке о одливима (трошковима), али и о приливима на жиро рачуне ове партије. Тако су за прошлогодишње парламентарне изборе комплетни подаци били доступни тек за 13 одсто трансакција – наводи Дејан Миловац, један од чланова истраживачког тима.

Он подсећа да је ДПС из извода својих рачуна уклањала и податке о својим донаторима, што је ова партија почела да ради након што је МАНС открио више различитих шема за уношење сумњивог новца у званичне фондове изборних кампања. МАНС је претходно открио механизам у коме се путем такозваних посредника у форми донације новац непознатог порекла уплаћивао на жиро рачуне ДПС-а.

Тако су ДПС помагали радници подгоричких јавних предузећа, социјални случајеви са Врела Рибничких и из Берана, али и високи функционери те партије кроз унапред договорену динамику.

С друге стране, из ДПС-а одбацују ове наводе МАНС-а, тврдећи да су све извештаје и документацију о финансијском пословању у протекле две године и у предвиђеном року, поштујући законе, достављали и Агенцији за спречавање корупције и Државној ревизорској институцији.

Наглашавају да су у потпуности поштовали све одредбе Закона о финансирању политичких партија и изборних кампања.

– О томе говоре и извештаји о ревизији за 2019. и прошлу годину од ДРИ у којима су дата позитивна мишљења на годишње финансијске извештаје и правилности рада – наводи се у реаговању.

Оставите Коментар