Поједини центри моћи из НАТО-а спремни су на нагодбу са председником ДПС-а и Црне Горе Милом Ђукановићем, од којег траже да помогне албанској страни на Косову, у решавању статуса те јужне српске покрајине, сазнаје Борба. С обзиром да је Русија на страни Србије, а Ђукановић није у добрим односима ни са званичном Москвом нити Београдом, од њега се тражи директна помоћ у притиску на Србију. О томе је, како нам је потврђено, било речи и приликом недавног сусрета Ђукановића и Тачија, где је председник Црне Горе најавио помоћ албанској страни.

Заузврат, ти НАТО званичници ће помоћи Ђукановићу да превазиђе политичку кризу у којој се тренутно налази.

Да се нешто кува на том плану потврђује и недавна изјава Кадрија Весељија, председника Скупштине ткз. Косова, који је позвао Северну Македонију и Црну Гору, сада чланице НАТО, да се “сви окупе против Србије”.

“НАТО пакт жели да влада ситуацијом на терену, а Ђукановић је сада притиснут са свих страна. Управо је Косово карта на којој Ђукановић тражи излаз из новонасталих афера, а пружање помоћи НАТО-у на КиМ, је тренутно једина опција за њега. Постоје неки контакти између њега и званичника НАТО-а, који и даље виде у њему свог играча на Балкану”, каже наш извор.

И није случајна изјава Весељија, већ је то тема о којој је било речи приликом недавног сусрета Ђукановића и Тачија.

“Ђукановићу је НАТО једини спас за политичку каријеру јер је Црну Гору увео у тај војни савез против воље народа. НАТО то не заборавља, зато су спремни да Ђукановићу помогну да се извуче из политичке кризе у коју је упао захваљујући аферама које отвара Душко Кнежевић. Неспорно је да Ђукановић у том војном савезу има своје савезнике”, појашњава наш извор.