Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће потписати сет закона које је парламент у среду поново изгласао, наводећи да га на то обавезује Устав.

Ђукановић је казао да неће потписати предлоге за опозив седам амбасадора јер би то, како је казао, значило да саучествује у блаћењу тих људи.

Он је рекао да не очекује да актуелна владајућа већина може бити озбиљна подршка Влади током четворогодишњег периода, и да верује да ће се Црна Гора суочити са потребом превремених парламентарних избора.

Ђукановић је, на питање да ли ће овог пута потписати законе које је Скупштина поново изгласала у среду, рекао да хоће јер га, како је појаснио, на то обавезује Устав Црне Горе, у којем је јасно прописано да је председник дужан да потпише поновно изгласане законе у парламенту.

  • Устав је недвосмислен, не оставља простора за различита тумачења, нити за другачије понашање председника државе, уколико жели да се придржава Устава – казао је Ђукановић.

Он је рекао да је, из његовог укупног деловања на политичкој сцени Црне Горе, јасно да је чврсто опредељен да поштује Устав своје земље и да доприноси функционисању уставно-правног система и институција.

  • Нема никакве дилеме да ћу и овог пута поштовати Устав, и да се нећу прикључити доста раширеном фронту оних који ударнички раде против уставно-правног система наше земље. Потписаћу законе које је парламент поново изгласао – навео је Ђукановић.

На тај начин ће, како је казао, створити услове да се настави процедура која ће логично водити и ка Уставном суду, „који је једини позван да арбитрира да ли су ти закони доносени, и да ли је њихов садржај у складу са највишим правним актом наше земље“.

Упитан да ли је из Министарства спољних послова добио објашњење за опозив седам амбасадора, који такође није потписао, Ђукановић је казао да одлуку о опозиву доноси председник државе, у складу са чланом 95 Устава којим је предвиђено да је надлежност председника да поставља и опозива амбасадоре.

Он је рекао да Закон о спољним пословима, у члану седам, обавезује Министарство вањских послова (МВП) да о важним питањима из спољне политике обавештава председника државе.

Ђукановић је навео да је опозив седам амбасадора важно питање, а да је из медија сазнао да су то људи који, наводно, раде против интереса државе.

  • Моје пристајање на потписивање таквог указа, са таквим јавним образложењем, без обзира што оно није садржано у тексту предлога одлуке Владе, значи да ја саучествујем у блаћењу људи. То није мој манир – казао је Ђукановић.

Он је рекао да неће потписати указе о опозиву којим се, како је навео, блате људи без основа, и додао да то нема никакве везе са партијском припадношћу.

  • Половина од ових људи који се опозивају никад нису били чланови Демократске партије социјалиста (ДПС), али су неки од њих или мање-више сви обављали врло важно послове у нашем друштву. Лично их знам и нико од њих никада не би урадио ништа на штету државе – казао је Ђукановић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар