Спорни закон омогућава отимања имовине СПЦ
Испред амбасаде Црне Горе у Kнез Михаиловој у Београду у току је протест због новог Закон о слободи вероисповести који је рано јутрос усвојен у црногорском парламенту.

Неколико хиљада људи окупило се око 18 часова испред зграде амбасаде Црне Горе у Kнез Михаиловој улици како би изразили незадовољство због изгласаног закона о вероисповести у Црној Гори.

Академци узвикују погрдне пароле на рачун властодржаца у Црној Гори, скандирају „Мило, Шиптаре, не дамо светиње“. Саобраћај у околним улицама се обавља отежано.

Вијоре се српске заставе и црногорски Kрсташ барјаци, а узвикују се погрдне пароле на рачун подгоричких власти.

На централном транспаренту пише „Стићи ће вас правда преко ноћи. Kлетва светог Василија ће вам доћи“, као и „Шиптаре Мило, проклето ти било“!

Ори се „Црна Гора и Србија, то је једна фамилија“, „Није ово Монтенегро, већ јуначко српско легло“ и сличне пароле.

Миша Вацић, председник Српске Деснице, подржао је протесте, напоменувши да треба бити истрајан у борби за очување нашег културног наслеђа, верског и националног идентитета и не дозволити да режим Мила Ђукановића врши репресију над Србима у Црној Гори и отима светиње.

Организатори су позвали институције Републике Србије да помогну српски народ у Црној Гори.

Учесницима протеста обратио се и Борис Малагурски рекавши да „нећемо продати веру за вечеру“ и да у ДПС не постоји ништа што је демократско.

  • Не дамо им да приватизују цркве, светиње и Његоша. Права Црна Гора је симбол српског херојства. Зато вечерас упућујемо подршку нашим сународницима у ЦГ! Живела Црна Гора и живела Србија – скандирао је Малагурски.

Протест организује студентски клуб београдског Правног факултета, а подршку су им пружили и студенти из Бањалуке.

Студенти су поручили да траже од власти да иницира седницу Савета безбедности УН поводом усвајања тог закона, да се 40 амбасадора из света који деле представништво са Србијом повуче и да се амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић прогласи нон грата.

Немања Вучковиц́, један од организатора, изјавио је раније данас да организатори скупа желе да пруже подршку – нашем народу у Црној Гори и митрополиту Амфилохију – да издрже у напорима да одбране светиње.

На протест су кренули и навијачи Партизана.

„Гробари“ су у улицу Kнез Михајлову, где се налази амбасаде Црне Горе, стигли много пре заказаног времена.

Навијачи су „наоружани“ заставама и транспарентима, којима шаљу увредљиве поруке на рачун председника Црне Горе Мила Ђукановића.

  • Шиптаре Мило проклето ти било – пише на транспаренту.

Такође, на Православном богословском факултету је одржан молебан за народ у Црној Гори.

Оставите Коментар