Председник Црне Горе Мило Ђукановић, али и Црна Гора, нашли су се у центру пажње након је он потписао Закон о слободи вероисповести, чиме је исти званично усвојен.

Након тога је реаговао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је истакао да је у питању „безумље којим се планира отимање православних храмова“.

Апсурд је у томе што је на видело испиливало то да је деда Мила Ђукановића, бригадни генерал Блажо Ђукановић, четнички комадант и председник Националистичког централног комитета погинуо бранећи Манастир Острог од комунистичке банде.

Међутим, и даље се воде полемике да ли је то заиста тако.

Подсетимо, Амфилохије је након потписивања Закона истакао да то није виђено ни у једној земљи у Европи.

– Неће то моћи због отпора народа и Цркве. Траже од нас да се региструјемо. На ту тему сам рекао премијеру Душку Марковићу: „Ја треба вас да региструјем, а не ви мене“. Ова Митрополија је створила Црну Гору давши јој и име. Траже да границе Цркве буду у складу са границама садашње Црне Горе, а ја их питам онда што ћемо са Светим Василијем Острошким захумско-херцеговачким из Старе Херцеговине. Ја се искрено надам да ће ова несрећа да се заврши, али без сумње треба рећи да главну улогу у свему има господин Ђукановић – казао је Амфилохије у грбаљском манастиру Подластва на трибини „Устанак у Боки Которској 1869. године“.

Митрополит црногорско-приморски је истакао да је више пута од 2008. године причао да је „највећи издајник Црне Горе Мило Ђукановић“, те је додао да је и доношење Закона о слободи вероисповести такође велика издаја Црне Горе.

На питање присутних у грбаљском манастиру: „Можемо ли да оправдамо име бокељских устаника, да наставимо њиховим путем и да кренемо на улице“, казао је да за тим нема потребе и да треба ратовати духовно, моћнијим, Божјим путем и да је доста било крви.

– У Скупштини Црне Горе умрла је правда и право – казао је Амфилохије.

У свим храмовима до Божића звоне мртвачка звона свака два сата и одржава се молебан и молитва Пресветој Богородици за спас и напредак. Један од присутних констатовао је да је општа и политичка ситуација озбиљна, наводећи шта се све десило ових дана и питао је за добијање благослова да се организују сами да се боре или да се предају, јер трећег пута немају. На то је митрополит одговорио да Црква благосиља само духовну и моралну борбу.

Амфилохије је говорио о позитивним примерима опхођења полицајаца у дешавањима, који су му приликом заустављања на путу од Цетиња до Подгорице казали „Владико, благословите, имате пуну нашу подршку“.

Подсетио је и на посланике муслиманске вероисповести који су „стали у одбрану православних светиња“, као и на пример Иса Махмутовића, који својевремено није желео да руши ловћенску капелу, због чега је добио отказ.

– Срео сам се са његовим сином пре годину у Паризу и доделио му Златни лик Светог Петра Цетињског Тајновидца. Плакао је као мало дете – закључио је Амфилохије.

Leave a Reply