ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас да Влада не треба да жури са одлуком о потписивању Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ) и поручио да свака Влада мора да следи интересе државе.

Ђукановић је новинарима, након отварања манифестације „Пословни разговори Црна Гора-Сан Марино“, рекао да очекује да Влада на одговоран начин размотри то питање и да на основу обављених процедура донесе одлуку која ће бити у интересу Црне Горе.

Одговарајући на питање да ли је за Демократску партију социјалиста (ДПС) прихватљива актуелна верзија уговора, он је рекао да није, и да су из те странке то већ саопштили.

– Ову фазу разговора доживљавам као припремну. Треба разговарати и о обиму инклузије свим заинтересованих страна у дефинисању, не најважнијег, али актуелног питања. Верујем да ће Влада на одговоран начин размотрити та упозорења – поручио је Ђукановић.

И док му уговор са Српском православном црквом није прихватљив, уговор са непризнатом Црногорском православном црквом је по његовом мишљењу „позитиван“.

– Свако има право да формира верску заједницу и свако има право на уговор са државом – рекао је црногорски председник.

У одговору на питање да ли ДПС може да ускрати подршку Влади, рекао је да је његова ранија изјава била да Влада треба да има јасан приоритет, а то је обнова преговарачког процеса.

Други приоритет је, како је навео, покушај да се обнови пољуљано поверење инвеститора, јер је прошла Влада урушила инвестициони амбијент.

Такође је поручио да не жели данас да говори о томе шта је за ДПС „црвена линија“.

– Оно што је за нас црвена линија је да свака влада мора следити државне интересе Црне Горе. Ако неко то напушта, онда то није та агенда. Надам се да до тога неће доћи – навео је Ђукановић.

Одговарајући на питање да ли осећа задршку међународне заједнице код тог питања, он је рекао да не осећа, него да зна.

– Имао сам састанак са амбасадорима прошле седмице, они су веома експлицитно поставили питање, да нам дате добре аргументе за октобарски извештај, да искористите шансу. Отворила се та шанса, а ви се бавите нечим другим. Верујем да ћемо се сви дозвати одговорности која се подразумева – навео је Ђукановић.

Оставите Коментар