Односи две земље су захладнели када је Мило отворено подржао санкције ЕУ и САД против Русије.
Добри односи између Русије и Црне Горе биће обновљени, а они који привремено спроводе русофобну политику ће отићи, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

  • Сви моји пријатељи Црногорци са усхићењем говоре о духовној блискости. И тужно је кад дође до издаје и то не неког конкретно, него издаје народа који је увек био уз тебе. Али, ја сам уверен да ће осећања, оваплоћена у стиховима Висоцког и која дели велика већина Црногораца на крају превладати, а они који су ту привремено ће отићи – рекао је Лавров током он-лајн семинара са студентима МГИМО.

Он је цитирао стихове Владимира Висоцког уклесане са споменику који му је подигнут у Подгорици: „Ја жалим у животу овом што немам корена два, што другом домовином мојом не зовем Црну Гору ја“.

Односи две земље су захладнели када је Мило отворено подржао санкције ЕУ и САД против Русије због кризе у Украјини 2014. године.

Русија је потом прогласила једногодишњу забрану увоза одређених пољопривредних производа из земаља које су јој увеле санкције или су им се придружиле, а на удару се нашла и Црна Гора.

Русија је додатно најавила да ће смањити број чартер летова за Црну Гору и на тај начин вишеструко смањити број грађана Русије који одмарају у Црној Гори, преоријентишући их на Kрим и у летовалишта на Црном мору.

Након што је Црна Гора 2015. године званично добила позив за пуноправно чланство у НАТО, Руска Дума усвојила је изјаву којом се успротивила уласку Црне Горе у НАТО, упозоравајући да то може имати негативне тенденције у области туризма, инвестиција и економске сарадње Русије и Црне Горе.

Све је кулминирало измишљеним процесима у Подгорици, где су се, у Миловој глави и са циљем његовог свргавања, удружили KГБ, ФСБ, српска Жандармерија и остале „силе мрака“.

Оставите Коментар