Портпаролка црногорске Управе полиције Тамара Павићевић изјавила је данас да ће „патријарху Српске православне цркве (Иринеју) бити дозвољен улазак у Црну Гору“, преноси РТЦГ.

– У овом тренутку не постоји ниједна законска сметња која би онемогућила боравак патријарха у нашој земљи, казала је Павићевићева Телевизији Црне Горе.

РТЦГ подсећа да је из Митрополије црногорско-приморске раније саопштено да ће Иринеј сутра доћи у Црну Гору с антиохијским патријархом Јованом, а да је раније данас подгоричка „Побједа“, позивајући се на изјаву високог полицијског званичника, објавила да Иринеју ипак неће бити дозвољен прелазак црногорске границе.

Српски патријарх Иринеј изјавио је да у понедељак путује у вишедневну посету Црној Гори и да ће са поглаваром Антиохијске патријаршије и свега Истока Јованом Десетим обићи светиње Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

– Немам ниједан разлог да не путујем у Црну Гору. Нисам обавештен да сам на било каквој листи непожељних особа, па информације о томе приписујем само медијским спекулацијама – рекао је Иринеј.

Најава његове посете, наводе „Новости“, изазвала је велику пажњу медија због спекулација претходних дана да су црногорске власти сачиниле списак особа из Србије непожељних у Црној Гориа, а на коме се, наводно, налази и поглавар СПЦ.

Лист подсећа да посета патријарха Црној Гори долази у тренутку нараслих политичких тензија и забране да се у црногорским државним институцијама слави стогодишњица Подгоричке скупштине и уједињења Србије и Црне Горе после Првог светског рата 1918. године.