Председник Црне Горе Мило Ђукановић преко ноћи ублажио реторику у односу на Српску православну цркву, па сада каже да не види простор за сукоб с њом. По оцени аналитичара, ово узмицање Ђукановића резултат је пораза које је доживео на терену црквене проблематике.

Црногорски лидер је, говорећи о односима државе са СПЦ, у интервјуу за телевизију ОБН рекао да сматра да ће сачувати добру атмосферу између државе и вјерских заједница које функционишу на простору Црне Горе.

„Ми, у државним структурама, не видимо никакав простор за тај сукоб (са СПЦ), и нисмо у доношење закона ушли са идејом да се сукобљавамо, него да покушамо да донесемо један нови закон, као део новог правног система Црне Горе. Наравно, када доносите такав закон којим се дефинише однос државе и цркве, онда не можете избећи дефинисање питања имовине“, рекао је Ђукановић.

Црногорски председник је констатовао и да је то питање очигледно било врло проблематично за Српску православну цркву у Црној Гори.

„Консултовали смо европске експерте из области права и они су нам потврдили да можемо ићи путем којим смо кренули и да ће то бити у сагласју с оним што су правни стандарди Европе у тој области. Ја заиста мислим да имамо све услове да се, након почетних тензија, боље разумемо и да ту област уредимо онако како треба да буде уређена“, рекао је Ђукановић.

Коментаришући последњих дана видно реторичко узмицање Ђукановића и његовог ДПС-а у вези са најављеним сукобом са СПЦ, аналитичар Бошко Вукићевић каже да је сваки независан посматрач досад лако могао да примети да је, што се црквеног питања тиче, Ђукановић направио један прилично радикалан заокрет у ставовима и реторици.

„Подсетимо, он је током недавне страначке трибине у Никшићу говорио о Православној цркви у Црној Гори као о ’инфраструктури Велике Србије‘ и на један прилично ратоборан начин најављивао обнову тзв. Црногорске православне цркве‘ (ЦПЦ). Његову тада упадљиво агресивну реторику многи аналитичари су окарактерисали као најаву својеврсног похода на православље у Црној Гори“.

Ипак, по мишљењу овог аналитичара, нема сумње да је последње Ђукановићево ублажавање ратоборне реторике пре свега резултат жестоких пораза које је црногорски председник доживео на терену црквене проблематике.

„Ту треба имати у виду мишљење Венецијанске комисије, које није у потпуности задовољило режимске апетите, и које је удаљило перспективе лаганог отимања црквене имовине од стране државе. Следећи шамар на међународном плану Ђукановић је доживео након писма васељенског патријарха, који је отклонио све недоумице око подршке коју имају Митрополија црногорско-приморска и СПЦ, али и потврдио безнадежан положај тзв. ЦПЦ и њених малобројних подржавалаца“, каже Вукићевић.

Међутим, према Вукићевићевом виђењу, Ђукановића је у његовом походу на имовину СПЦ много више од поменутог зауздало то што је председник ДПС-а очигледно увидео да је значајно потценио вољу и истрајност православног народа у Црној Гори.

„Велики народни сабор на Тројичиндан испред Храма у Подгорици Ђукановићу је јасно показао колико је Православна црква у Црној Гори тврд орах, који ни по коју цену неће допустити отимање својих храмова“, категоричан је Вукићевић.

Наш саговорник закључује да црногорски председник поразе које је недавно доживео на црквеном плану сада покушава да ублажи или закамуфлира радикалном променом реторике и досадашњих ставова, али такође позива и на опрез јер, наводећи да „није лако предвидети будуће кораке једног тако непредвидивог политичара“.

Оставите Коментар