НАКОН премијера лажне косовске државе Аљбина Куртија, који би да протера све Србе са севера КиМ, сада и Мило Ђукановић, председник Црне Горе, призива „Олују“ за наше сународнике у овој држави.

У ауторском тексту намењеном црногорском „бирачком тржишту“ у којем себе промовише у спасиоца државе, Ђукановић је направио опасну паралелу са Хрватском. Не пропуштајући да помене дежурну мантру о клеронационалистима, „великосрпској хегемонији“, и некаквим мрачним плановима Београда да покори Подгорицу, он је устврдио да је „у нашој држави сваки Србин једнакоправан грађанин са сваким грађанином Црне Горе друге националности“, а затим иде злокобно поређење: „само што лидери српских странака у Црној Гори своју политичку борбу воде на платформи државне политике Србије и СПЦ као њеног главног протагонисте“:

– А, као што знамо њихова платформа је „велика Србија“, без Црне Горе и Црногораца.

Погубност те платформе су, рецимо, Срби у Хрватској апсолвирали. И своје место под сунцем, у својој држави Хрватској, траже и налазе својом памећу. У Црној Гори нажалост још нису. Лидери Срба вођени својим каријеристичким и материјалним интересима конструишу наводну угроженост Срба у Црној Гори да би нашли себи посла за који су и добро награђени из Београда и Москве. Једна генерација за другом. И тако унедоглед.

Јадно и инфериорно. Али, уносно. Све док има ко у Београду да плаћа великосрпске илузије.

Поруке Ђукановића изазвале су бурне реакције у Црној Гори, али и Србији, где се ове опасне изјаве тумаче његовом жељом да се по сваку цену одржи на власти, али и да избегне да се нађе на удару борбе против криминала и корупције која се последњих недеља најављује у Подгорици.

Историчар Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже да Ђукановић очигледно покушава да подигне тензије и заоштри ситуацију у Црној Гори, свестан да му се подршка убрзано осипа:

– Ђукановић је очигледно разочаран што протести против Темељног уговора који је премијер Дритан Абазовић потписао са СПЦ нису добили на масовности и сада покушава да запаљивим изјавама ојача „дукљански блок“ и изазове инциденте, не би ли преокренуо тренд пада рејтинга, и његовог лично и ДПС, странке коју води. Притом, очигледно је да се он плаши озбиљне борбе против криминала и зато му је потребан хаос, како би се Абазовићева влада срушила.

Граовац указује и да се Ђукановићев иступ надовезује на нападе који константно стижу из Загреба, Приштине, дела политичког Сарајева:

– Све је то део истог пакета, са циљем да се Србија представи као реметилачки фактор на Балкану и проруска марионета. Тим етикетама призивају одмазду Запада против наше земље и препоручују се да у таквим евентуалним акцијама и сами учествују. Ђукановићева паралела са „Олујом“ је беспризорна, пуна мржње и срачуната да се изазове што дубљи раздор између Срба и Црногораца.

Саво Штрбац, председник Документационо-информативног центра „Веритас“, каже за „Новости“ да су Ђукановићева поређења ситуације у Црној Гори и дешавања у Хрватској у најмању руку неумесна, безобразна, али и претећа:

– Ово није само грубо према Србима у Црној Гори, него и према нама, Србима из Хрватске, који смо доживели страшне усташке злочине. Хрватска покушава да спроведе ревизију историје, да Јасеновац прикаже радним логором у којем су се изводиле опере, а не стравични злочини, и који је, по њима, тек у време партизана и комуниста постао логор смрти. Као што су некада Србима у Хрватској поручивали да се „узму у памет“, сада и Ђукановић, у сличном маниру, злокобно поручује Србима из Црне Горе да би требало да прихвате тај наратив Црне Горе као државе већинског црногорског народа или ће се лоше провести.

Председник Покрета за промене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић предвиђа да ће Ђукановић као, како каже, његов идол краљ Никола, побећи из земље са опљачканим благом:

– Ђукановић је свестан да ДПС нестаје и екстремизмом покушава да подигне себи цену код страних ментора и обезбеди имунитет од кривичног гоњења.

КРИВОКАПИЋ: ОСТАВИО СПРЖЕНУ ЗЕМЉУ

ОГЛАСИО се и бивши црногорски премијер Здравко Кривокапић, који је рекао да Ђукановић у ауторском тексту позива на јединство Црногорце, уместо да им предочи план враћања покрадене Црне Горе:

– Забрињава чињеница да један аутократа почиње да даје часове о демократији и слободној вољи грађана, када постоје многобројни докази о његовом начину поимања демократије, буквално у стилу: Све се може купити. Господине Ђукановићу, Ви и Ваши претходници сте оставили спржену земљу. Ви тобож о помирењу, а све сте нас завадили, јер Вам је у једној руци ватра, а у другој вода.

СЕНКА НЕСЛАВНЕ ПРОШЛОСТИ

ИЗ покрета „Европа сад“ поручили су да је Ђукановић „ушао у коначну фазу политичког нестанка“, да је „његова свест одвојена од реалности“ и да је „светлосним годинама далеко од било какве мере патриотизма“:

– Шеф ДПС, познат јавности по успостављању тридесетогодишњег ауторитарног режима, учешћу у ратовима деведесетих, уништењу комплетне црногорске привреде, константном потказивању државних непријатеља и издајника, те нервозном и бахатом понашању, данас је ушао у коначну фазу политичког нестанка, представљајући се као потрошена, на моменте чак и тужна сенка неславне прошлости. Самосажаљење новокомпонованог колумнисте имаће значај само као још један прилог у архиви беспризорних иступа шефа ДПС, а коментар заслужује једино јер је заогрнут, на срећу не још дуго, ауторитетом председника државе.

Оставите Коментар