Председник Црне Горе Мило Ђукановић се данас током званичне посете Светој Столици у Ватикану састао са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом.

РТЦГ преноси да је из Ђукановићевог кабинета саопштено да је ова посета „потврда одличних односа Свете Столице и Црне Горе, који имају дубоке историјске коријене и традицију међусобног поштовања, утемељене Конкордатом о сарадњи из 1886.године“.

Фото: Танјуг/АП
Фото: Танјуг/АП

„Црна Гора је након обнове државности, препознатљива као земља која посебну пажњу придаје очувању и развоју међунационалних односа и верској толеранцији, сарадњи и солидарности, обновила односе са Светом Столицом и кроз Темељни уговор, који регулише најважније сегменте билатералних односа и статус католичке заједнице у нашој земљи“, наводи се у саопштењу.

Наводи се и да је „сусрету на највишем нивоу претходила недавна веома успешна посета државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Црној Гори“.

Фото: Танјуг/АП
Фото: Танјуг/АП

Како преноси РТЦГ, Ђукановић се у Апостолској палати сусрео прво са Папом, а затим и са ватиканским државним секретаром Паролином.

Он ће након посете Ватикану посетити и седиште Сувереног Витешког Малтешког Реда, са којим је Црна Гора успоставила дипломатске односе 2006. године.