Kако је саопштено из Министарства одбране, осам припадника Војске Црне Горе упућено у мисију Појачано истурено присуство у Летонији.

Они су отпутовали заједно са колегама из словеначких оружаних снага, будући да су распоређени у склопу Извиђачког вода словеначке војске.

Мултинационалну борбену групу у Летонији, са седиштем у Адажију, предводи Kанада. У склопу групе, која броји око 1.400 војника, су припадници оружаних снага Албаније, Чешке Републике, Италије, Пољске, Словачке, Словеније и Шпаније.

Kако се наводи у саопштењу, на Самиту у Варшави 2016. године, савезници су постигли договор о јачању војног присуства у источном делу Алијансе, у склопу НАТО политике одбране и одвраћања, са четири мултинационалне борбене групе величине батаљона у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској, на ротационој основи.

Борбене групе су предвођене од стране Велике Британије, Kанаде, Немачке и Сједињених Америчких Држава, и представљају мултинационалне снаге које треба да демонстрирају снагу трансатлантске везе и да јасно ставе до знања да цме се напад на једног савезника сматрати нападом на целу Алијансу.

– Црна Гора својим присуством у Летонији показује тежње да константно доприноси свеукупним напорима Алијансе у јачању безбедности њених грађана и територије, а у складу са Одлуком Савета за одбрану и безбедност из јула 2018. године. Ангажовање припадника ВЦГ биће реализовано по принципу ротације, на период од шест месеци, стоји у саопштењу.