Познато је да је владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) малтене до танчина усавршила механизме злоупотребе државних ресурса и прекрајања изборне воље грађана, што јој је уосталом и омогућило тродеценијску доминацију на политичкој сцени Црне Горе.

Притом, посебно место у арсеналу изборних махинација ДПС заузима институт сигурних гласова, који представља један од носећих стубова досадашњих изборних тријумфа ове странке. Ипак, како су нам пренели добро информисани кругови у ДПС, ова пракса доживљава тектонске промене са приближавањем парламентарних и локалних избора, заказаних за 30. август, због чега сигурни гласови ДПС више и нису тако сигурни као пре.

У руководству ДПС је присутан готово паничан страх због тога што још увек није пронађен начин на који би могли да буду исконтролисани досадашњи сигурни гласачи. У питању је ситуација са којом се челници ДПС сусрећу по први пут, а до које је дошло услед најављеног масовног одбијања људи чија су имена, адресе и остале генералије похрањене у базама сигурних гласача ДПС да на предстојећим изборима подрже ову странку. Kао главни разлог спремности да окрену леђа ДПС и на тај начин ставе на коцку сопствену и егзистенцију својих породица, ти људи наводе да не желе да изневере своју савест и темељне вредности и уверења, на које се врх ДПС обрушио усвајањем накарадног тзв. Закона о слободи вероисповести и најавом отимања вековних светиња.

Поред тога, руководству странке замерају и у најмању руку немуште потезе у контексту епидемије коронавируса, који би могли да резултирају осетним погоршањем економске ситуације у предстојећем периоду.

Од поменутих добро упућених кругова у ДПС сазнали смо и да су револтирани досадашњи сигурни гласачи, како не би били оптужени за тоталну непослушност према владајућој странци, спремни да изађу на предстојеће изборе, али да ће том приликом поништити гласачке листиће или подржати неку другу опцију. Са своје стране, носилац листе ДПС, црногорски премијер Душко Марковић, предложио је да од сигурних гласача буде затражено да на бирачким местима фотографишу листиће са заокруженим редним бројем ДПС, али је тај предлог убрзо одбачен, како због тога што значајан део сигурних гласача представљају лица старије животне доби, која нису вична коришћењу савремених технологија, тако и зато што би наведено могло да буде документовано и од стране противника црногорског режима искоришћено за оспоравање читавог изборног процеса пред релевантним међународним инстанцама.

Иако остаје да се види да ли ће и на који начин (још увек) владајућа црногорска партија успети да до избора изађе на крај са проблемима који се само гомилају, извесно је да до сада није имала прилике да се нађе у оваквом “небраном грожђу”.

Leave a Reply