Да присуство летаргије и безидејности у самом врху владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) није пука спекулација потврђује и први предизборни спот листе “Одлучно за Црну Гору – ДПС Мило Ђукановић”.

Наиме, иако су креатори предизборне кампање ДПС очигледно желели да прикажу лепоте Црне Горе и врлине њених грађана, тешко је отети се утиску да је посреди прежвакавање једног те истог наратива о Црној Гори која је посвећена европским вредностима, и која ће, уколико бирачи и на предстојећим изборима дају глас ДПС, наставити да се развија и доживљава процват на свим пољима, док реалност сведочи о заробљеној, приватизованој и опустошеној држави, у којој је врхушка ДПС претходних година, па и деценија, спровела пљачку државних ресурса ендемских размера, и о друштву којем је владајућа партија, водећи се максимом “завади па владај”, у аманет оставила једино дубоки расцеп између етничких и верских заједница, уништавајући на тај начин могућност постојања једног хармоничног и солидарног друштва, какво се поменутим спотом жели приказати.

Посебну ноту неубедљивости овог спота, који бираче настоји да сведе на пасивне конзументе једне искривљене стварности по мери ДПС, представља безвољни глас Ђукановића, коме је додељена улога наратора. У сценама у којима се појављује, Ђукановић делује веома уморно и невесело, на основу чега се може извести закључак да је одлучност из назива изборне листе ДПС изнуђена и (лоше) одглумљена, а не аутентична, што важи и за оптимистички тон који су творци спота желели да постигну. Посебно цинично делује секвенца у којој се Ђукановић појављује на једном градилишту, имајући у виду да је једна од најупечатљивијих тековина његове досадашње владавине отуђивање небројених природних ресурса и лепота Црне Горе, који су потом претворени у градилишта за пословне подухвате Ђукановићевих домаћих и страних партнера.

У једној секвенци спота приказани су авиони и писте за полетање. Можда је ово (под)свесна порука и потврда да теза о Ђукановићевом засићењу политиком и намери за напуштањем Црне Горе није само могућност, већ да се о томе озбиљно размишља. А онда ће улогу презентера “најбоље могуће” визије Црне Горе преузети неко из Ђукановићевог окружења.

Leave a Reply