„Предсједник свих грађана“ Црне Горе Мило Ђукановић у новогодишњем обраћању грађанима поред говора о пандемији корона вируса није пропустио прилику да поред огавног призивања и глорификовања сопственог демократског капацитета – оптужи Српску православну цркву за угрожавање суверенитета Црне Горе и брани државу од њених грађана.

Актуелни црногорски председник и председник опозиционе Демократске партије социјалиста у добро познатом маниру оптужио је извандржавне елементе за „брутални уплив изванцрногорских и домаћих ванполитичких фактора у изборни процес у нашој држави.“

И овогодишњи парламентарни избори искоришћени су, каже Ђукановић у новогодишњој честитки, попут претходних, да се Црној Гори покуша наметнути другачији карактер државе и нови стратешки курс њеног развоја.

„Иако су главни креатори тог сценарија били исти као 2016., а циљеви идентични, да се Црна Гора преобликује у српску и православну државу и да одустане од интеграције у НАТО и ЕУ, реализација овогодишњег хибридног атака, много је организованије и ефикасније изведена. Новина је и улога СПЦ у изборном процесу, која је својим политичким манипулацијама, не само деформисала изборе као демократску светковину, него и након њих, занешена површним и лажним тријумфализмом, наставила да деформише грађански и секуларни профил Црне Горе, која почиње да личи на средњовековни теократски забран у срцу Европе.

То подрива углед Црне Горе у свету, и не само да је антицивилизацијски, него није ни одрживо. Напросто, није нормално. И неће бити могуће. Али, једино добро од тога је да грађани белодано спознају ко им, из Црне Горе и изван ње, и какву алтернативу нуди уместо грађанске, мултиетничке, европске Црне Горе„, истакао је „председник свих грађана“.

Промене до којих је дошло већ дају нову динамику нашем друштвеном животу, каже Ђукановић, мобилишу сав здрави, национално одговорни, еманциповани људски ресурс, којим наша земља располаже, што је гаранција да не може бити угрожена државност Црне Горе, наш идентитет, демократски карактер државе, мултиетничка демократија, европска и евроатлантска оријентација, јер су то вредности које прихвата већински део нашег друштва.

„Надам се да нова власт, занешена тријумфализмом и реваншизмом, неће превидети опасност да таквом политиком објективно служи интересима других држава које желе да виде Црну Гору као привезак својих ретроградних регионалних или глобалних интереса на Балкану”, рекао је Ђукановић и поздравио грађане покличом „Нек је вјечна Црна Гора“.

Оставите Коментар