Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да нема дилеме да су руски држављани, са легитимацијама безбедносних служби били уплетени у покушај тероризма
Он је на питање да ли верује руском председнику, с обзиром на то да Русија не одобрава чињеницу да је Црна Гора у НАТО-у и да су два руска држављанина осумњичена у покушај атентата на њега, навео да Русија има своје интересе и да их покушава реализовати „утолико агресивније уколико препозна више слабости у европској политици“.

Он је у интервју за италијанску радио-телевизију РАИ казао да је важно да Европа сачува визију потпуног уједињења и интеграције Балкана.

– Да на тај начин помогне Балкану да усвоји европске вредности и затвори врата за уплив неких трећих политика које су супродстављене европском систему вредности. Ја тако видим и то што се догађало у Црној Гори и што се догађа на неким од других европских меридијана у овом времену – казао је Ђукановић.

Kако је додао, „ваљда никога не изненађује што Русија негира умешаност својих људи“ у покушај атентата на њега.

– Видели смо да се данас та прича понаваља у случају ‘Скрипаљ’ у Великој Британији, а наспрам тога и у Црној Гори и Британији стоје аргументи велики као град. Нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у то што се догађало у Црној Гори и да су то људи са легитимацијама одређених државних служби. Тиме сам вам дао и одговор колико можемо веровати супротним аргументима који се чују на ову тему – рекао је Ђукановић.

На питање како је реаговао на изјаву америчког предсједника Доналда Трампа да су Црногорци ратоборни и да могу изазвати Трећи светски рат, Ђукановић је казао да је Црна Гора сматрала да не треба одговарати на тај део интервју „зато што су веома свесни и захвални на континуираној америчкој помоћи у времену када је требало чувати стабилност, мултуетнички склад у Црној Гори и одупрети се Милошевићевој агресији“.

Црногорски председник је додао да чешће него у претходних 20 година, са одређених адреса у региона могу чути поруке „које су врло налик онима из 90-их година, како није решење у оваквој композицији региона, него прекомпозицији и стварању великих држава“.

– Мислим да је то крајње ретроградна идеја, да је нажалост показала већ довољно своје слабости, да их сви имамо у памћењу и да нећемо дозволити да Западни Блакан опет залута истим путем – навео је Ђукановић.

Kоментаришући ситуацију на Kосову, црногорски председник је казао да је стање у региону оптерећено тим и са још два проблема која су „пренета из времена кризе бивше Југославије“.

– Поред стања у односу Београд-Приштина, ту је и проблем Босне и Херцеговине и Македоније. Наш интерес је да сва та питања, по могућности, што пре буду затворена квалитетним и што дуже одрживим (решењима). Ми снажно подстичемо лидере у Београду и Приштини да истрају у преговорима под покровитељством (представнице ЕУ за спољну политику и безбедност) Федерике Могерини и дођемо до решења које ће значити затварање тешког историјског проблем у односима Србије и Kосова – рекао је Ђукановић.

Он је упозорио да је у трагању за тим решењем важно познавати специфичне проблеме региона Западног Балкана.

– Не треба ићи ка решењима која могу угрозити увек ровиту балканску стабилност – оценио је Ђукановић.

--