Председништво Демократске партије социјалиста (ДПС) поводом најављене одлуке владе за стицање црногорског држављанства поручује да ће бранити националне и државне интересе Црне Горе свим средствима и онемогућити, како наводе, „посрбљавање“ државе.

На одржаној седници, којом је председавао председник партије Мило Ђукановић, Председништво је осудило намеру Владе Црне Горе да донесе Одлуку о измени одлуке о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом, као и да се усвоји Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о регистрима пребивалишта и боравишта.

Ово страначко тело ДПС је констатовало да је, како је саопштено, „недвосмислена намера нове парламентарне већине да на овај начин спроведе изборни инжињеринг, како би се обезбедила нелегитимна већина на наредним изборима и на силу мењала демографска слика Црне Горе, што све води у додатну дестабилизацију државе“.

Поручили су да, уколико влада усвоји наведени Предлог Одлуке и Нацрта, ДПС ће упутити одговарајућу иницијативу према Уставном суду, будући да је, како тврде, због предвиђене ретроактивне примене, таква одлука „апсолутно неуставна“.

„Такође, констатовано је да актуелна парламентарна већина јесте освојила потребну већину да би формирала владу како би водила унутрашњу и спољну политику, али да то не значи да је добила право да својим деловањм обездржави Црну Гору и уведе је у великосрпски национални пројекат“, наводи се у саопштењу.

„ДПС ће свим средствима бранити нашу државу од евидентног агресивног покушаја посрбљавања“, поручили су из странке Мила Ђукановића.

Оставите Коментар