Председник Црне Горе Мило Ђукановић назвао је прекјуче пола државе која протестује против отимања светиња лудацима, да би само дан касније премијер Душко Марковић по његовом налогу митрополиту Амфилохију написао писмо у коме га позива да се договоре око спорних тачака Закона о слободи вероисповести! Не треба бити далековид да би се разумело да се са побуњеним народом играју по систему „добар полицајац – лош полицајац“, али пред њима је само један циљ: да Српску православну цркву отерају из Црне Горе.

  • Не дозволите да се ваша верска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора – казао је Ђукановиц́ у моменту док су његови „милогорци“ пребијали, а његова полиција хапсила грађане који су достојанствено изражавали свој револт на улицама због усвајања срамног закона о слободи вероисповести.
  • Ми имамо врло јасну намеру, а то је да обезбедимо беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вероисповести – закључио је Ђукановиц́, који је још летос иницирао формирање православне цркве Црне Горе без националног предзнака, што би, како је рекао, окончало подељеност православних верника у Црној Гори.

Дан након тог Ђукановићевог говора, премијер Црне Горе Душко Марковиц́ писао је митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и изразио спремност за дијалог који би био вођен између Владе и Митрополије у вези са спорним Законом о слободи вероисповести.

Марковиц́ је навео у писму митрополиту да је Влада спремна да се још једном заједнички сагледају најбоља решења за примену спорних чланова 62-64 тог закона и да се кроз дијалог дође до могућег консензуса. Он је изразио спремност да се отклоне све дилеме и сумње око коришћења цркава, храмова и манастира, односно њихове будуће намене. Марковић је нагласио да је Влада спремна да учини додатни напор како би православни грађани у Црној Гори кренули једним и заједничким путем.

  • Kа том комплексном и захтевном циљу потребан је нови садржај у односима Владе и Митрополије црногорско-приморске, који уз поверење, као нужни услов, подразумева и преузимање одговорности у односу на наше садашње улоге – оценио је премијер Црне Горе.
  • Не дозволите да будете део тог лудачког покрета – рекао је Ђукановић на седници Општинског одбора у Тивту, говорећи о око 150.000 грађана који су устали у одбрану СПЦ и светиња на које је он својим законом директно ударио.

Оставите Коментар