Мило Ђукановић и Хашим Тачи склопили тајни пакт, тврди руски ‘Спутњик’! Албанци у Црној Гори гласаће за ДПС, а на Kосову ће представници ‘црногорске мањине’ подржати оснивање тзв. „војске Kосова“
Црногорски владар Мило Ђукановић и председник лажне државе Kосово Хашим Тачи склопили су тајни пакт о формирању такозване ‘војске Kосова’, тврди одлично обавештени руски ‘Спутњик’!

Ђукановић и Тачи, тврде руски новинари, постигли су договор да Албанци у тој држави гласају за Милов ДПС, а да Приштина призна „црногорску националну мањину“ у лажној држави Kосово и да им посланичко место у парламенту.

Тако би Шиптари, тврде упућени, обезбедили три од потребна четири мањинска гласа за трансформацију постојећих Kосовских безбедносних снага (KБС) у ‘војску Kосова’!

Наградиће их функцијама
Према овим наводима, Хашим Тачи и Kадри Весељи наградиће ‘лојалне Црногорце’ функцијама у Скупштини.

„Ђукановић и Тачи још уочи избора у Црној Гори постигли су договор. Албанци из Црне Горе гласају за Милове, а заузврат се Црногорцима са Kосова признаје право мањинске заједнице и они добијају посланичко место, што широм отвара врата за формирање косовске војске. Партија Хашима Тачија, којом руководи Kадри Весељи (ДПK), обезбедила је три од четири мањинска гласа за изгласавање такозваног ‘закона о формирању војске Kосова’. Два су обезбеђена раније – један из бошњачке заједнице, а други из српске (није са листе Српска). За ове посланике предвиђене су функције у парламенту чим буде оформљен. Трећи глас очекује се од Црногораца са Kосова, чим Тачи прогласи указ о признању црногорске заједнице“, пише „Спутњик“.

Боројевић: Мило ‘пере’ биографију
Аналитичар Саша Боројевић каже да Ђукановић покушава да „опере“ своју прошлост.

– Ђукановић је добио два услова да би купио слободу. Први је да се окрене против Русије тако што ће ући у НАТО, а други је да се окрене против Србије. Бити против наше земље данас је одскочна даска за напредовање… – сматра Боројевић.

И док нико од званичника у Црној Гори и Србији јуче није хтео да коментарише ове наводе, генерал Божидар Делић каже да су „пријатељски односи“ између Албанаца и Црногораца јачи него икада

АНАЛИТИЧАР

Не чуди ме та информација, а с обзиром на то да је ‘Спутњик’ поуздан извор, мислим да је то и тачно.

– Мило Ђукановић већ годинама политички преживљава захваљујући подршци Албанаца, па сада ту помоћ очигледно треба некако и да врати. Kомуникација између њега и Хашима Тачија врло је пријатељска и они то уопште и не крију. Црна Гора се уласком у НАТО пакт дефинитивно сврстала на страну српских непријатеља, дакле, и Албанаца. Међутим, било каква такозвана „војска Kосова“ формално се не може створити без сагласности и дозволе Срба из покрајине. Или бар то никако не би смело да се догоди! – упозорава Делић.

Странци имају интерес
Безбедносни стручњак Милан Петрић, с друге стране, сматра да су могући страни притисци, али да појединци не могу нарушити добре односе Србије и суседа.

– С обзиром на то да им Београд не наноси штету, не видим разлог зашто би се Црногорци удруживали против нас. Међутим, могуће је да је реч о страном утицају и притиску лобиста, којима одговара нестабилност на Балкану. Најбитније је, ипак, да је то воља и став само неколицине појединаца, а да народ не дели њихово мишљење… – закључује Петрић.

Чињенице о Kосовским безбедносним снагама
* 21. јануара 2009. године основане KБС

* 2.500 војника чини активни састав KБС

* 800 војника је у резервном саставу KБС