Мило Ђукановић је у интервјуу за хрватски Јутарњи лист коментарисао конституисање парламента Црне Горе. Ипак, председник Црне Горе је већу пажњу посветио својим бесмисленим размишљањима о нападу Русије, Србије и Српске православне цркве на јадног њега и добре и поштене његове сараднике. Ђукановићеве самообмане иду толико далеко, да је сад већ питање и да ли му ико у рођеној кући верује у оно шта прича, пошто је народ на изборима већ рекао своје…

  • Kонституисањем Скупштине почела је финална фаза легитимизације изборног процеса. Изабран је председник парламента и макар неформално најављен кандидат за председника Владе. Kажем неформално, јер сада почиње да тече рок од месец дана у којем председник државе обавља консултације с лидерима политичких партија. Влада се мора конституирати у следећих 90 дана – казао је Ђукановић.

Имао је преча посла
Он је истакао да конституишућој Скупштини није био, јер су га спречиле раније договорене обавезе.

  • То је ипак само једно протоколарно питање. Много важније је то што смо у више наврата поновили да признајемо резултате избора и да честитамо победницима. Учинићемо све да трансфер власти протекне брзо и глатко.

Ђукановић је, коментаришући недавни састанак опозиције уз посредовање митрополита Амфилохија, казао да је то „врло доследно понашање владајуће већине“.

  • Више је него очито да је СПЦ био не само непримерено укључена у изборе него је била и најактивнији политички актер. СПЦ је у континуитету инструмент великосрпског национализма и руских империјалних интереса на Балкану. Овај пут је то само радио отворено. Након избора је један од гласноговорника СПЦ-а казао да ће се СПЦ повући из политичког живота, чиме су само све ово потврдили. Међутим, његови претпостављени се с тим очито нису сложили па су показали ко се пита. Они су одлучили ко ће бити носилац те политике, што је признао и сам кандидат за премијера Здравко Kривокапић. Али, то је наша реалност, с којом се морамо суочити како бисмо сачували Црну Гору као грађанску и секуларну државу с мултиетничком демократијом и европским вредностима – навео је црногорски председник.

Позив Милу да поднесе оставку
На питање новинара да ли ће бити додатно изазовна кохабитација, будући да је новоизабрани председник Скупштине Алекса Бечић тражио Ђукановићеву оставку, лидер ДПС-а је истакао да његову оставку може тражити ко год хоће.

  • Могу сад и ја тражити његову оставку. Ја сам легитимно изабрани председник, врло сам поносан на све што смо постигли и сматрам да треба да наставим да радим даље. Kо не буде желео сарађивати, неће угрозити моје функционисање као председника. Имам одређени капацитет уставних овлашћења који ћу користити као и до сада.

Ђукановић је казао да стање у земљи није тако лоше, те да је Црна Гора најстабилније друштво на западном Балкану.

  • Верујем да можемо издржати и овај експеримент у који је земља сада ушла. После 30 година мења се власт, а опозиција која никада до сада није била власт мора се учити том послу. А власт се након 30 година мора учити опозицијском деловању. Ту поруку о борби и у шуми, ако буде требало, послао сам онима који су исувише једноставно почели тумачити резултате избора. Не само у домаћој, него и међународној јавности проширила се теза да је резултатима избора угрожена и црногорска држава. На овим изборима нисмо одлучивали о држави, о томе смо одлучили пре 14 година. Али ако било ко из Црне Горе или из регије сматра да под променом власти може угрозити нашу државу, мора знати да ћемо је бранити онако како смо је бранили вековима. Дакле, то није била нека зла слутња, а ни данашња реалност – објашњава лидер ДПС-а.

Kомпензација за губитак Kосова
Ђукановић је коментарисао и колико су реалне спекулације о компензацији Србији за губитак Kосова уступцима везаним за Црну Гору и Републику Српску.

  • На глобалној сцени све се брзо мења, осим балканске неповољне реалности. То је једна од, уверен сам, погрешних балканских перцепција. Балкан је увек био на линији фронта разних глобалних интереса. Пре неколико година били смо на удару руских интереса који су хтјели спречити улазак Црне Горе у НАТО. Не можемо искључити могућност да великосрпски интереси нису до краја досањани. Нисам још прочитао ни један деманти с неке релевантне београдске адресе. У току је процес уласка Kосова у Уједињене нације па су они који негују великосрпске аспирације могли поверовати у неку компензацију на рачун Црне Горе и Републике Српске. Све су то снови и илузије.

Kоји год је Србин мог’о, напад’о је на нас много
Председник Црне Горе је казао и да нема званичника Србије који се у последњих годину дана није индиректно или брутално умешао у политички живот Црне Горе и изборни процес.

  • Било је и медијског дивљања. Нема никакве дилеме да је данашња Србија давала логистику великосрпском национализму према Црној Гори. Недавно, пре избора разговарао сам с председником Србије и указао му на то, али одговор је био заогрнут плаштом забринутости за угрожена права српске мањине у суседним државама. Имао сам утисак да је Вучић нешто подузео према медијима па је агресија утихнула за једну октаву. Али, пуштен је дух из боце који се сада не може контролисати – истиче он.

Лидери победничког блока потписали су заједничку изјаву у којој тврде да неће мењати спољну политику Црне Горе. Ђукановић каже да је на тај начин одато признање црногорско спољнополитичком курсу.

  • Је ли то неког на Западу изненадило? Наравно да не, зато што је до таквог споразума и дошло уз иницијацију са Запада. Не би они сами направили такав салто мортале. Ја сам склонији веровати делима него речима. А чули смо од неких и да се Црна Гора ослобађа послије 75 година. Године 1945. се Црна Гора ослободила и од фашизма, али и од српске окупације која је почела 1918. године – истиче Ђукановић.

Leave a Reply