Како је локална управа Подгорице забранила Демократском фронту организовање прославе православне Нове године на главном тргу, из тог политичког савеза су саопштили да су се консултовали са митрополитом Српске православне цркве Амфилохијем, те одлучили да не прихватају евентуалне резервне локације.

Како су казали из тог политичког савеза “упркос бројним опструкцијама” православну Нову годину ће дочекати и прославити у храму Хрситовог васкрсења, где ће митрополит Афилохије у поноћ служити молебан.

– Никада нећемо пристати да будемо грађани другог реда, а управо је то локална управа овим потезом желела. Нисмо приметили да је било ко спречавао да се на том простору прослави календарска Нова година, нити су тада сметале кућице на тргу, које се сада користе као наивни изговор да се нама забрани прослава – рекли су из ДФ-а.

Како су додали, празнични програм на градском тргу требало је да траје од 19. децембра до 10. јануара, али да су из Општинске управе накнадно одлучили да га продуже до 15. јануара, како би их спречили у намери прослављања православне Нове године.

Они су раније најавили да ће дочек са трубачима и познатим народним музичарима бити организован на тргу Независности, међутим, нису добили дозволу локалне управе.


И.Д.С.