Иако коронавирус још није забележен у Црној Гори, због погоршане епидемиолошке ситуације у свету, Институт за јавно здравље је предложио, а Министарство здравља је донело одређене наредбе и препоруке које се односе на путовања у критича подручја, јавна окупљања као што су спортски догађаји, али и литије

  • Забрањују се путовања у Италију, Шпанију, Иран Јужну Kореју и Kину. У складу са Законом о странцима уводи се привренена забрана њиховог уласка. Држављани Црне Горе који се се затекли у транзиту у тим државама биће у кућној изолацији 14 дана, под активним надзором – изјавио је министар здравља Kенан Храповић на конференцији за новинаре.

Наређено је и да се одложе и све екскурзије у иностранство, а спортска дешавања одржавају без публике.

  • Држављани Црне Горе који су се задесили у транзиту и у повратку су из Италије, Шпаније, Јужне Kореје, Ирана и Kине ставиће се у кућну изолацију под активним надзором и ограниченим кретањем у трајању од 14 дана. Над свим члановима породице примењиваће се исте мере. Непоштовање ове мере подлеже законској одговорности – рекао је Храповић.

У тренутку када је готово извесно да ће се коронавирус појавити и у Црној Гори, акценат треба ставити на посебну одговорност сваког појединца.

  • Борба против коронавируса није само ствар здравственог система, све мере су без ефекта ако се путници не буду придржавали тих мера. Тренутно је 381 под здравственим надзором – рекао је помоћник директора Института за јавно здравље, Сенад Бегић, пренела је РТЦГ.

Он је рекао да су тестирали 39 особа на коронавирус и да је то, на 600.000 становника Црне Горе, много већа стопа него што је случај са појединим државама региона.

Бегић је апеловао да треба предузимати све мере да не би дошло до ширења вируса, те додао да је непоштовање наредби кажњиво.

  • Довољан нам је један неодговоран појединац који се вратио из северне Италије да направи велики проблем. Наш посао је да објаснимо људима да уколико осете симптоме да се јаве здравственим установама – рекао је Бегић.

Директор Института за Јавно здравље Бобан Мугоша је саопштио да систем функционисе и да нема ни једног случаја новог вируса у Црној Гори.

  • Немамо шта да кријемо, чим сазнамо да имамо први случај Kовида 19, јавност ће бити обавештена у року од 10 минута. Није нам циљ да било шта кријемо, овај посао морамо да одрадимо заједно. У Италији се показало да је неприхватање препорука понашања довело до тога сто је вирус захватио целу Италију – рекао је Мугоша.

Превентивне мере уведене су и за запослене у црногорском здравственом систему.

  • Обустављене су едукације и годишњи одмори запослених у здравству. Неопходна је адекватна комуникација са здравственим службама која је императив. Такође, руковање, грљење и слично треба избегавати, као и свако непотребно кретање и јавно окупљање – рекао је Храповић.

Мугоша је рекао да највише страхују од нултог пацијента, али је нагласио да све путнике који су боравили на зараженом подручју тестирају те да Институт располаже са довољним бројем тестова.

На питање да ли је неко од челника здравствених институција контактирао са Митрополијом црногорско-приморском у вези са окупљањима на литијама, министар Храповић је одговорио да је препорука јасна, те да је потребно избегавати масовна окупљања.

Оставите Коментар