Нова Демократска странка Србије и ПОКС предложили су Србији против насиља нацрт опозиционог деловања, то јест документ у коме се разматрају два сценарија: први уколико листа “Ми – глас из народа”, чији је носилац Бранимир Несторовић, подржи СНС и СПС и тиме обезбеди владајућу већину у Београду, и други ако се буду понављали избори у престоници.

“Направили смо разлику уколико буде или не буде већине у Београду, а онда имамо и стратегију уколико сви Несторовићеви одборници подрже листу СНС и СПС или тек неколико њих. У случају да цела Несторовићева група подржи већину, онда нам је сужен маневарски простор, па треба да се вратимо институционалној борби у скупштини, али на мало радикалнији начин, што ћемо додатно разрадити у наредном периоду”, каже извор “Нове” из коалиције НАДА.

Скупови и блокада Скупштине

Ипак, ако само два или три одборника листе “Ми – глас из народа” подрже СНС и СПС у Београду, помиње се могућност блокаде градске скупштине.

“У том случају треба размислити да ли треба дозволити одржавање седнице, а постоје одређени предлози да се блокира скупштина. Између осталог предложено је да се дан или два пре седнице организују скупови или да се евентуално блокира Скупштина града Београда”, поручује саговорник “Нове”.

Други сегмент документа се пак односи на ситуацију да нема већине у Београду, па се разрађује шта је неопходно учинити пре избора како би се створили равноправни услови, што се пре свега односи на сређивање бирачких спискова и отварање медија.

“Ако се ти услови не испуне, поставља се питање да ли треба учествовати на тим изборима. Наш став је да у том случају не треба ићи на изборе, већ организовати активни бојкот. Има ту више предлога како би тај бојкот изгледао, али о томе ћемо обавестити јавност у наредном периоду. Ово није ултимативни документ, желимо да радимо заједно, па ћемо детаљније разговарати највероватније после протеста 16. јануара”, поручују из коалиције НАДА за “Нову”.

Гостујући на телевизији “Нова”, лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић потврдио је да је документ послат, као и да су представници обе коалиције одржали састанак.

“Не желим да проћердамо енергију као што је остатак опозиције учинио 2017. и прошле године на протестима. Сада се боримо за равноправне изборне услове и изборе или ако власт то не дозволи, онда се прави атмосфера која може да доведе 100.000 људи на улицу”, закључио је Јовановић.

РТ

Оставите Коментар