„ДЕМОКРАТСКА партија социјалиста поздравља данашњу коначну пресуду Међународног кривичног суда у Хагу, којом је потврђена раније изречена казна доживотног затвора ратном злочинцу Ратку Младићу“, саопштено је из партије Мила Ђукановића.

ДПС истиче да „коначном пресудом Младићу за ратне злочине на територији Босне и Херцеговине и геноцид у Сребреници није само осуђен ратни злочинац, већ је осуђено читаво једно зло време на Балкану, које се, како кажу из ДПС, не сме поновити, али ни заборавити“.  

– Оно мора остати вечита опомена свима. Иако нема довољно велике казне за стравичне почињене злочине, нити ће њоме бити враћени људски животи, ова пресуда јесте својеврсно задовољење правде према жртвама и њиховим породицама, посебно према преживелима у масакрима који су имали довољно снаге да кроз сведочења у овом и другим дугогодишњим процесима поново проживе нељудски пакао из којег су једном успели да се спасу. Данашња пресуда Трибунала у Хагу је још једна прилика, у време оживљавања различитих опасних идеја на Балкану, да се подсетимо на оно што се никад више не сме нигде догодити. Без обзира на то што механизми извршне власти нису у рукама наше партије, остајемо поуздан партнер у очувању мира и стабилности и наставку изградње добросуседских односа у региону – кажу из ДПС “поносни што је Црна Гора прва држава у региону која је 2009. године усвојила Декларацију о прихватању резолуције Европског парламента у којој се осуђује масовни злочин у Сребреници почињен 1995. године.

Шеховић исто слави срамну пресуду

Потпредседник Социјалдемократа Црне Горе Дамир Шеховић, задовољан пресудом Ратку Младићу

Коначном осуђујућом пресудом и доживотним затвором за злочинца Ратка Младића задовољена је правда и стављена тачка на једну од најмрачнијих страница на Балкану. Упркос томе што је за цивилизовани свијет Младић осуђени злочинац, за поједине из актуелне власти он је и даље херој, саопштио је потпредседник СД Црне Горе и бивши министар просвете Дамир Шеховић.

– Слављење од стране појединих оних за које је доказано да су одговорни за геноцид у Сребреници, али и реинкарнација реторике која је и довела до тог најмонструознијег злочина после Другог светског рата, доказ је вредносног суноврата којем очито у Црној Гори нажалост свједочимо. Уместо да својим јасним ставом пружи конкретан допринос помирењу, трајном миру и стабилности у региону, добар дио власти јавним негирањем, релативизацијом и умањењем геноцида оставља тешко бреме будућим генерацијама у аманет, јер очито сами немају снаге да се са њим суоче, каже Шеховић.

Оставите Коментар