У случају увођења ванредног стања због раста броја инфицираних коронавирусом и готово драматичне епидемиолошке ситуације, формирање нове Владе Црне Горе било би одложено за бар 90 дана.

Из кабинета председника Мила Ђукановића нису одговорили да ли се разматра таква опција, с обзиром да се према подацима Института за јавно здравље (ИЈЗ) од 2. септембра свакодневно региструје више од стотину новозаражених.

У априлу и мају када је било вишеструко мање заражених, ванредно стање није проглашено, али су на снази биле бројне рестриктивне мере, чак и ограничавање слободе кретања.

Саговорници „Вијести“ ипак верују да неће бити уведено ванредно стање које би послужило за евентуални спас или одлагање политичког краја режима, што би произвело озбиљне друштвене последице, а представљало би и својеврсни државни удар и међународни скандал.

Наводе и да би у случају погоршања епидемиолошке ситуације, то морали урадити органи који имају пуни легитимитет.

Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша упозорио је прошле седмице да је епидемиолошка ситуација веома озбиљна и да иде ка драматичној. Он је позвао политичаре, религијске вође, истакнуте културне, просветне, спортске и друге личности да утичу на грађане да поштују мере…

Из ИЈЗ јуче је саопштено да је у Црној Гори 2.085 активних случајева ЦОВИД19, а о озбиљности ситуације сведочи и то да је готово 40 одсто тестираних било позитивно у последњем пресеку. У септембру је, закључно са јучерашњим даном, регистровано 1.878 заражених…

Наводно због високог епидемиолошког ризика, одложен је и почетак школске године за октобар, иако то нигде у региону није урађено, а ситуација с корона вирусом данас је и знатно гора.

Због корона вируса, Ђукановић је одложио изборе у Тивту без проглашења ванредног стања, а такву одлуку опозиција и део аналитичара оценили су неуставном. Иако таква могућност није постојала у Уставу, али ни Закону о избору одборника и посланика, Ђукановић је изменио одлуку и одложио изборе у Тивту до 30. августа, када су одржани и парламентарни.

Када су одложени тиватски избори 20. марта, у Црној Гори је било 14 заражених.

Посланици опозиције и дела невладиног сектора су тада истицали да је земља практично у ванредном стању, али да одлука формално није донесена јер је то некоме одговарало…

Државни врх је, према незваничним информацијама, у јулу разматрао да одложи и парламентарне изборе, када је било око 500 активних случајева инфекције. Избори су одржани, а ДПС није добио потребну већину за формирање владе.

Већину за формирање Владе имају до јуче опозиционе коалиције “За будућност Црне Горе”, “Мир је наша нација” и “Црно на бијело”…

Према Уставу Црне Горе, ванредно стање проглашава Скупштина већином гласова свих посланика, а на предлог Савета за одбрану и безбедност. Ако Скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доноси Савет за одбрану и безбедност и подноси је на потврду Скупштини, чим она буде у могућности да се састане.

Саветом руководи председник државе Мило Ђукановић, а чланови су премијер Душко Марковић и председник Скупштине Иван Брајовић.

  • Ако мандат Скупштине истиче за време ратног или ванредног стања, мандат јој се продужава најдуже 90 дана по престанку околности које су изазвале то стање – пише у Уставу.

У Уставу не пише да се не може формирати нова Скупштина током ванредног стања, већ само да се не може распуштати, јер сви прописи које Влада донесе у ванредном стању, морају се поднети Скупштини на одобрење чим буде у могућности да се састане.

У случају проглашења ванредног стања, не само да се не би променили министри у Влади у року до 90 дана, већ би на својим позицијима остали и директори Управе полиције и Агенције за националну безбедност, јер нове предлаже Влада. Директору АНБ-а Дејану Перунучићу истекао је мандат 20. августа, али је Влада одлучила да он остане на челу Агенције као вршилац дужности. Он ће остати в.д. до именовања директора АНБ-а, а најдуже шест месеци.

Правник Сергеј Секуловић за “Вијести” каже да је увођење ванредног стања правно-теоријски могуће, али да би то могло произвести озбиљне друштвене последице.

– Ако би се уграбио моменат до конституисања новог сазива Скупштине, ушли бисмо у ризичну зону која би могла да произведе озбиљне друштвене последице. Могло би се рећи да би се радило о својеврсном државном удару – казао је Секуловић.

Leave a Reply