Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе саопштио је да ће од српског регулатора затражити утврђивање одговорности телевизија Хепи, Пинк М и РТС због кршења стандарда и најавио могућност укидања емитовања програма тих телевизија на територији Црне Горе.

САЕМ у саопштењу наводи да ће од Регулаторног тела Србије за електронске медије (РЕМ) затражи да покрене процедуру за утврдјивање одговорности Хепи ТВ, ТВ Пинк М и ТВ РТС1 због кршења стандарда прописаних Конвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама и да предузме адекватне мере.

САЕМ то тражи јер је уочио да ти РТВ-емитери користе „погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезврђјивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета и посебности“.

„Подсећамо да је Конвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама прописано да сви програмски прилози у погледу њиховог приказивања и садржаја треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смеју неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смеју садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вере или националности“, истиче црногорска Агенција за електронске медије.

Уважавајући да се ради о питању од јавног интереса, односно кршењу стандарда прописаних међународним документима, САЕМ је позвао РЕМ Србије да предузме „неопходне радње у циљу њиховог отклањања у најкраћем могућем року“.

„САЕМ изражава очекивање да ће Регулаторно тело за електронске медије у Србији, у складу с нашом добром досадашњом сарадњом, предузети неопходне радње и санкционисати кршење програмских стандарда у наредних 15 дана, што је и законом дефинисан рок”, наводи се у саопштењу.

На тај начин би се, пише АЕМ, „допринело промоцији и ефикасној примени преузетих међународних обавеза у вези са слободом пријема и реемитовања садржаја из других држава, у правцу унапређења и заштите како слободе изражавања, тако и других људских права грађана“.

„Уколико се и након истека рока настави кршење медијских стандарда, Савет Агенције ће предузети мере ограничавања реемитовања спорних програма на територији Црне Горе“, упозорила је Агенција за електронске медије.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here