Савет Агенције за електронске медије (САЕМ) Црне Горе саопштио је да ће од српског регулатора затражити утврђивање одговорности телевизија Хепи, Пинк М и РТС због кршења стандарда и најавио могућност укидања емитовања програма тих телевизија на територији Црне Горе.

САЕМ у саопштењу наводи да ће од Регулаторног тела Србије за електронске медије (РЕМ) затражи да покрене процедуру за утврдјивање одговорности Хепи ТВ, ТВ Пинк М и ТВ РТС1 због кршења стандарда прописаних Конвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама и да предузме адекватне мере.

САЕМ то тражи јер је уочио да ти РТВ-емитери користе „погрдно, увредљиво или узнемиравајуће изражавање које подстиче интензивне негативне емоције, исказивање непријатељства или жељу за дискриминацијом, као и омаловажавање или обезврђјивање припадника црногорске националности, негирањем њиховог националног идентитета и посебности“.

„Подсећамо да је Конвенцијом о прекограничној телевизији и Директивом о АВМ услугама прописано да сви програмски прилози у погледу њиховог приказивања и садржаја треба да поштују достојанство људског бића и основна права других, као и да посебно не смеју неприкладно истицати насиље или подстицати расну нетрпељивост, као и да не смеју садржати било какво подстицање мржње на основу расе, пола, вере или националности“, истиче црногорска Агенција за електронске медије.

Уважавајући да се ради о питању од јавног интереса, односно кршењу стандарда прописаних међународним документима, САЕМ је позвао РЕМ Србије да предузме „неопходне радње у циљу њиховог отклањања у најкраћем могућем року“.

„САЕМ изражава очекивање да ће Регулаторно тело за електронске медије у Србији, у складу с нашом добром досадашњом сарадњом, предузети неопходне радње и санкционисати кршење програмских стандарда у наредних 15 дана, што је и законом дефинисан рок”, наводи се у саопштењу.

На тај начин би се, пише АЕМ, „допринело промоцији и ефикасној примени преузетих међународних обавеза у вези са слободом пријема и реемитовања садржаја из других држава, у правцу унапређења и заштите како слободе изражавања, тако и других људских права грађана“.

„Уколико се и након истека рока настави кршење медијских стандарда, Савет Агенције ће предузети мере ограничавања реемитовања спорних програма на територији Црне Горе“, упозорила је Агенција за електронске медије.

Leave a Reply