Најављени скупови „црногорских патриота“, вечерас на Цетињу, а у недељу у Подгорици, могу бити генератор хаоса у ровитој атмосфери после парламентарних избора, упозорава аналитичар Игор Дамјановић

Скуп на Цетињу заказан је за 17 сати испред Цетињског манастира под паролом „Само за Црну Гору, ни за једну партију“, док је у недељу заказан скуп присталица одлазец́е власти који су незадовољни поразом на изборима. Kључна порука коју власт овим скупом жели да пошаље јесте да пораз ДПС-а уједно значи и пораз националних Црногораца и државе Црне Горе.

Иако верује да одзив на скупове неће бити масован, Дамјановић, упозорава, да је са друге стране могуће да они буду генератор хаоса – уколико окупљени нпр. у недељу крену на храм Христовог Васкрсења, или пак на неки други начин покушају да изазову инциденте и провоцирају сукоб.

Из ДПС-а кажу да нису организатори најављених скупова. У јавности, међутим, преовладава мишљење да је у питању њихов скуп јер се на њега позивало са званичних ДПС партијских страница на друштвеним мрежама, као и са профила њихових активиста и функционера.

У објавама Демократске партије социјалиста (ДПС) на званичним страницама те партије на друштвеним мрежама, позив на скуп за недељу пропраћен је порукама „да нема више изговора“, „покажимо да нас има много“ и „Црна Гора прије свега“. Иста порука подијељена је и на вајбер групи ДПС-а.

Ипак, пре него што је и ДПС званично послао позив за поменути скуп, на друштвеним мрежама су се шириле информације о планираном окупљању уз позив да се покаже бунт према новој „националистичкој власти“, али и пријетеће поруке у стилу – „Ако треба да гори, Подгорица има да гори, ако треба да се руши, Подгорица има да се руши, али Срби нам судбине неће кројити!“.

Интересантно је да полиција није реаговала нити било кога процесуирала на овакве поруке насиља и мржње. Истовремено, портпарол ДПС-а Милош Николић објавио је јуче да његова партија није организатор скупа, наводећи да су то “одређене патриотске организације“ које наводно „ни на који начин нијесу повезане с партијом“.

У јавности, међутим, преовладава мишљење да је у питању скуп у организацији ДПС-а. Идентичног размишљања је и аналитичар Игор Дамјановић који каже да без обзира ли ДПС јесте или није формални организатор митинга у неђељу у Подгорици – иза њега ван сваке разумне сумње стоји – Мило Ђукановић и његово окружење.

  • Са званичних ДПС партијских страница на друштвеним мрежама се позивало се тај скуп, као и са профила њихових активиста и функционера – подсећа Дамјановић, који то види као аргумент у прилог мишљењу да иза скупа организационо и логистички стоји одлазећа власт.

Он примећује да вероватно никада у историји владајућа партија која је изгубила изборе није организовала протесте, као што то, како каже, ради дезоријентисани режим Мила Ђукановића.

  • Ова шизофрена ситуација бојим се може да представља озбиљан изазов миру, стабилности друштва и безбедности грађана и њихове имовине – истиче Дамјановић.

Он се прибојава да су и на скупу који су неформалне групе блиске ДПС-у за четвртак најавиле пред Цетињским манастиром, могући инциденти, како каже, слични оним које смо претходних 2-3 дана гледали у Пљевљима.

  • Међутим, како сада када на сваком ћошку постоје сигурносне камере, уколико полиција не открије починиоце инцидената у Пљевљима, ван сваке сумње реч је о режији и провокацији структура повезаних са АНБ – уверен је Дамјановић.

Због свега наш Дамјановић упозорава да је у овом прелазном периоду до конституисања нове власти најважније да се сачува прибраност и мир у Црној Гори, те да грађани не наседају на могуће провокације и тензије које би произвели слични скупови.

У међувремену, из Управе полиције су саопштили да ће обезбеђивати скупове коју су најављени као „црногорски патриотски“, иако нису најављени у складу са законом.

Оставите Коментар