Саветник председника Црне Горе и бивши министар пољопривреде Петар Ивановић налази се под међународном истрагом због сумњи да је учествовао у милионским малверзацијама везано за новац из Развојног фонда Абу Дабија, пише Борба.

На мети провера су и четири компаније, чији су власници повезани са врхом ДПС-а. Један од тих бизнисмена је, како је потврђено порталу Борби и Драган Брковић.

Ивановић и остали су под сумњом да су злоупотребили новац из поменутог фонда који је био предвиђен за развој пољопривреде и да кредити који су узети нису ни враћени, односно да нису наменски потрошени.

Поменути Фонд је требао да да 50 милиона долара, али када су видели да све није по закону, односно, да се губи траг за преко 10 милиона долара које су повукле неке компаније из Црне Горе, уз амин Петра Ивановића, одлучили су да остала средства повуку.

Истрага је отворена у иностранству, јер оштећени нису имали поверења у домаће правосуђе. Потврђено нам је да је прикупљено довољно доказа за процесуирање и да ће јавност ускоро о свему бити обавештена.

Како Борба пише, биће затражено и саслушање Ивановића.

Министарство пољопривреде је 2015. године, у сарадњи са Развојним фондом Абу Дабија и црногорским Инвестиционо развојним фондом (ИРФ), објавило јавни позив за кредитирање развојних пројеката у пољопривреди, вредан 50 милиона долара. Уз подршку ИРФ-а и Развојног фонда Абу Дабија, покренуло је пројекат под називом Подршка Абу Дабија развоју пољопривреде Црне Горе (АДМАС), чији је циљ повећање стандарда производње и прераде, јачање конкурентности и допринос одрживој употреби природних ресурса и побољшању животног стандарда у руралним областима.