Два тендера вриједна 17 милиона евра, један за изградњу зграде Црногорске академије наука и умјетности ЦАНУ и други за изградњу зграде Научно технолошког парка у оквиру Универзитета Црне Горе УЦГ добила је фирма „Нови Волвокс“

Два тендера вриједна 17 милиона евра, један за изградњу зграде Црногорске академије наука и умјетности ЦАНУ и други за изградњу зграде Научно технолошког парка у оквиру Универзитета Црне Горе УЦГ добила је фирма „Нови Волвокс“. Информација не би узимала толико пажње да „нагли процват“ пословања ове фирме не коинцидира са откривањем власника „ничије куће“ испод Горице – и фирма и вила су „на папиру“ власништво Владана Ивановића.

Ову информацију црногорској јавности представио је власник Атлас Групе Душко Кнежевић, који је том приликом и поставио детаљан приказ процедуре добијања дозволе за изградњу, као и осталих општинских дозвола неопходних за овакав неимарски подухват.

Кнежевић је тада казао да је Мугоша, један од главних играча у изградњи ове виле, одлуку о уступању 1.579 квадрата градског грађевинског земљишта поред вила “Горица” Ивановићу и да би у кућу требало да се усели Ђукановић донио након што је 2008. године измијењен ДУП Нова варош 2, којим су, поред виле “Горица“, уцртане двије парцеле тик уз Атинску улицу у којој живи Ђукановић. Уговор о преносу права на грађевинско земљиште потписали су Ивановић и тадашњи директор Агенције за имовину Подгорице Драган Ђукић.

У њему пише да се градска урбанистичка парцела од 1.579 квадрата преноси на коришћење уз накнаду. Цијена по квадрату износила је 702 евра, односно 1.108.458 еура укупно, а документа Секретаријата за финансије потврђују да је Ивановић уплатио новац на рачун подгоричког буџета.

Knežević

Портал ИН4С је контактирао господина Кнежевића и са њим разговарао о „случајностима пословних успјеха“ Ивановићевог „Новог Волвокса“.

Владан Ивановић јесте главни извођач радова у конкретном случају, али троугао у „колу“ са њим играју Ђукановић и екипа из „Гранда“ – казао је Кнежевић за ИН4С.

Ако погледате историју грађевинских подухвата, већих и средњих, у Црној Гори наилазите на двије фирме које добијају све послове – то су Мастер инжињеринг као главни носилац посла и фирма Бемакс као подизвођач. Самом том чињеницом да су у овим пројектима вриједним 17 милиона заобиђене те фирме, може бити тумачено као награда за стављање имена на папир и чување Ђукановића око посла са вилом испод Горице„, казао је Кнежевић.

По Кнежевићевим ријечима, Ивановић може бити колатерална штета у њиховим односима, јер је посао завршен а име изнешено у јавност.

Он је подсјетио да је први проблем између њега и Ђукановића настао управо због те виле, односно кад је власник Атлас групе, одбио да се та вила води на његово име. Касније се тај сукоб наставио и ексалирао када је Ђукановић кренуо на имовину Кнежевића, односно кад му је СДТ Миливоје Катнић, тражио да „жртвује“ своје возаче, како би за конверзију која је била за потребе Славољуба Мига Стијеповића и ДПС-а, казао да је новац мијењан за ДФ.

Савјет Европе такође тражи у својим извјештајима конкретне резултате, међутим Катнић и Станковић никада нису спровели истрагу до краја по питању власништва „ничије куће“ под Горицом.

Подсјећамо и да је архитекта Зоран Петровић, који је заједно са својим сином Александром прије неколико година за Ђукановића испројектовао велелепну вилу на брду Горица у Подгорици, лоцирану у непосредној близини државне виле “Горица”, својим блиским везама повјерио да је поменута вила заиста у власништву Ђукановића, што је он у више наврата покушао да негира.

Такође, подсјећамо да Ђукановић никада није одговорио на прозивку Кнежевића поводом кастоди рачуна „који крије све малверзације и дилове Мила Ђукановића, као и тајну око референдума 2006. године“. Ни по овом питању Тужилаштво на челу са Станковићем и Катнићем није спровело истрагу – далеко од тога да су се постигли тражени конкретни резултати.

Детаљи два пројекта од 17 милиона евра

Реконструкција ЦАНУ

Према информацијама са портала Управе за јавне набавке, Управа јавних радова је 18. марта одлучила да је понуда „Новог Волвокса“ од 9,1 милиона евра најповољнија, али уговор још није потписан.

Према плану, предвиђено је да се прво изгради нова зграда од 5.300 квадрата, која ће између осталога имати централни атријум, свечану и скупштинску салу, библиотеку…

Биће реконструисана и постојећа зграда.

Рок за завршетак радова је 730 дана (двије године), а са извођачем радова је договорено одложено плаћање. Тако ће током ове године, стоји у одлуци, бити исплаћено 3,5 милиона, 2021. 4,6 милиона, а 2022. милион евра.

Изградња Научно-технолошког парка Црне Горе

Управа јавних радова потписала је Уговор о јавној набавци за извођење радова на изградњи објекта Научно-технолошког парка Црне Горе у Подгорици са компанијом „Нови Волвоx“ д.о.о. из Подгорице.

Вриједност уговорених радова са ПДВ-ом износи 7.996.885,64 евра, а извођач радова је дужан да исте заврши у року од 570 дана од дана увођења у посао.

Предсједник ДПС, иако третиран као један од најбогатијих политичара свијета, из једне од најсиромашнијих земаља, увијек је негирао своје имовинско стање.


Оставите Коментар