Немиле сцене из Црне Горе још једном обилазе регион и свет, подгоричко насеље Златица, нашло се у средишту догађаја, јер су становници истог покушали и успели одбране српску тробојку. Наиме, прекомерна употреба сузавца, димних бомби и пендрека у обрачуну са народом, довела је до тога да ни комуналне службе не могу да изврше префарбавање тробојке, која је недавно насликана на зиду пасареле у поменутом насељу.

Пендреци и сузавци нису били довољни Милу Ђукановићу, председнику Црне Горе и његовом сапатнику и сапутнику Душку Марковићу, председнику Владе Црне Горе, те је од вечерас почела потпуна блокада појединих интернет друштвених мрежа, посебно у време догађаја у подгоричком насељу Златица. Црногорски режим се определио да у бруталном обрачуну са народним незадовољством у Црној Гори, поред пендрека и сузаваца, користи и услуге НАТО хакера, како би се блокирали поједини налози на мрежама Facebook и Instagram, и тако спречило ширење објективних и истинитих информација, видео записа и фотографија о репресији црногорског режима.

Подсећамо да је маршал Стјуарт Пич, председавајући војног комитета НАТО, изнео да се Алијанса директно суочава са хибридним нападима, због чега су, како је казао, одлучили да у Црну Гору упуте тим за борбу против хибридних претњи. Изгледа да хибридне претње долазе само од младића и девојака из Подгорице и других градова Црне Горе, спремних да бране своја убеђења, наслеђе и веру, па је могуће да је тим НАТО хакера ангажован да им на сво пендречење и сузавце, избрише или блокира профиле на друштвеним мрежама како би се спречило објављивање доказа о репресији режима. Спречавање слободног циркулисања информација спада у главне одлике тоталитарних и недемократских режима, који брани све од вере, националног идентитета па и слободе изражавања националне припадности и вероисповести.

Свесни да такве активности неће бити довољне како би се спречио народни отпор, у врху Демократске партије социјалиста је дошло до озбиљне поделе током хитне интерне расправе да се у Црној Гори ограничи употреба интернета. Постоји могућност да ће се започети са селективним смањењем протока или тоталним искључивањем интернета у деловима Црне Горе који су најпроблематичнији за режим. Будући да Facebook, преко којег се за сада у највећој мери прибављају информације о репресији црногорског режима, има и своју алтернативу у виду друштвене мреже VKontakte, разматрају се и даљи правци сајбер деловања НАТО тима, који би требало да обухвате све постојеће друштвене мреже, односно да обезбеде селективно пропуштање информација или онемогућавање њиховог пласирања.

Овакви примери нису до сада забележени у Европи, али су познати у глобалној пракси, јер су током прошлогодишњих протеста у Судану, власти у потпуности укинуле интернет саобраћај. Црна Гора није Судан, ни Сирија, нити је Подгорица Дамаск, како је голорук народ добацивао црногорским полицајцима, који су под пуном ратном опремом, хемијским отровима загадили цело насеље Златица, која је заиста у том тренутку подсећала на Дамаск. Без обзира какав облик репресије био, борба за одбрану српске тробојке на Златици, наставиће се присуством народа у много већем броју.

Оставите Коментар