Србија ће имати једну модерну флоту авиона која ће моћи да у потпуности чува наше небо и да буде гарант безбедности свим нашим грађанима, изјавио је данас министар одбране Зоран Ђорђевић додајући да је, поред тога, договорено да буде испоручено и 30 тенкова Т-72 и 30 борбених возила БРДМ-2.

Ђорђевић је новинарима рекао да је договор са Руском Федерацијом потврда да Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем ради исправну ствар добру за државу.

„Председник Русије Путин рекао је да ће он потписати указ. Чекамо да буде потписан указ и у складу са тим указом предузећемо даље кораке“, објаснио је Ђорђевић.

Према његовим речима, постоје две варијанте, а једна је да то буде само помоћ.

„Оно што смо замолили јесте да буде, на основу војно-техничког споразума, војна техничка помоћ. То много олакшава процедуру и много брже ћемо доћи у посед тих авиона и почети са ремонтом и модернизацијом“, рекао је Ђорђевић.

Наводећи да је поред тога договорено да буде испоручено и 30 тенкова Т7-2 и 30 борбених возила БРДМ-2, он је истакао да ће сви бити потпуно модернизовани и ремонтовани, и као такви предмет донације Србији.

„Чекамо само да се заврши, претпостављам, процес у Русији, и да након тога буду испоручени. Онда ћемо да видимо технику како и на који начин ћемо да их допремимо“, рекао је Ђорђевић.

На питање о плаћању, министар је истакао да су ту само трошкови пута.

„Добићемо их вероватно у некој луци у Русији, и од тог тренутка они постају наши. Ми ћемо у складу са тим организовати допремање у Србију, и то је једини трошак који ће Србија имати“, рекао је Ђорђевић.

 

Извор: Танјуг

loading...