Војнополитички коментатор дневног листа „Политика“ Мирослав Лазански оценио је данас да ће Војска Србије, захваљујући великој модернизацији која је у току, моћи да спречи сваку агресивну акцију било које суседне државе.

Лазански је гостујући у Новом јутру напоменуо и да је Србија у домену ратног ваздухопловства јача од Хрватске и поред војне опреме коју та земља набавља.

– У току је велика модернизација Војске Србије, то је неоспорно. Држава је одлучила да војску подигне на један виши техничко-технолошки ниво – навео је Лазански и указавши да се то односи на мигове 29, али на борбене хеликоптере које ће Србија набавити.

– МИ-35 је извозна модернизована верзија познатог хеликоптера МИ – 24 који је коришћен у Авгнистану и одлично се показао у Сирији – указао је он и позитивно оценио јачање и хеликоптерске компоненте ратног вазухопловства.

– Добићемо и девет хеликоптера Ербасових, војска шест, полиција три, а имамо и преко 35 газела, плус три МИ 17, а још три треба да дођу. Имамо и око пет или шест МИ 8 – додао је Лазански. Како је истакао, то је јака хеликоптерска компонента.

– Ми то не набављамо за рат са НАТО, јер је то премали број, али је довољно да имамо превентивну војну силу која може да спречи било какву агресивну акцију било које суседне државе, јер не знамо да ли нека од држава које су комшије могу да предузму неку унилатералну акцију – додао је Лазански.

Према његовим речима, у домену ратног вазухопловства Србија је јача од Хрватске без обзира што они набављају тих 12 Ф-16.

– Ми имамо орлове и Г4, то је ловачко бомбардерска авијација. Хрвати то немају – објаснио је Лазански и додао да пројекат “1.500 плус” предстваља такозване снаге за брзе интервенције које ће чинити 1500 војника псебно опремљених и обучених на нивоу Руса и Американаца

Како је истакао њихов број би после требало да буде повећан за још 1.500.

– Важно је што се поново почело размишљати о увођењу војног рока који је суспендован. Само тако Србија може да ствара добру ратну резерву, да има и мирнодопску војску. Најбоља опција је комбиновани систем-имати професионалне војнике и оне на редовном служењу војног рока – додао је Лазански.

Leave a Reply