Бивши министар одбране Драган Шутановац наплатио два миноловца по цени секундарних сировина, рачунао килограм брода као килограм алуминијума, тврди Лазански. Ови миноловци сада су у Брчком, претворени у сплавове на Сави. Шутановац и ПВО, ракете и тенкове дао у старо гвожђе

илустрација/Танјуг/информер
илустрација/Танјуг/информер

Бивши министар одбране и лидер ДС Драган Шутановац током свог мандата на функцији продао је два врхунска миноловца „нештин“ за кафане!

Ову шокантну информацију открива војни коментатор Мирослав Лазански, који тврди да су ова два врхунска брода наплаћена као секундарне сировине, по једном килограму алуминијума (!?!). Два некада најмодернија пловила сада се налазе у Брчком, претворена у сплавове на реци Сави!

„Мудраци“

Невероватно, али ти „мудраци“ су закључили да им миноловци не требају

Мирослав Лазански, војни коментатор

Диктат НАТО пакта

Лазански каже да је ово само врх леденог брега у лошим одлукама које је бивши режим предузимао кад је реч о војсци, а све по диктату НАТО пакта.

– За време док је Драган Шутановац био министар, два најмодернија миноловца класе „нештин“ продата су по цени од једног килограма алуминијума приватнику у Брчком за кафиће на Сави. Ти „мудраци“ су закључили да им не требају… Министарство одбране јесте узело неки новац, а Шутановац је одобрио продају. Ипак, то је била јако лоша одлука – истиче наш саговорник.

Према његовим речима, Србија се сада определила за политику војне неутралности, док је у Шутановчево време модел војске издиктиран од стране западне војне алијансе.

– Осим продаје два миноловца приватнику за кафиће на води, ту је било и пребрзог и криминалног отписивања сложених борбених система као „неперспективних“. Уништили су бројне противваздушне системе и ракете, као и много тенкова Т-55… – подвлачи Лазански.

Вулин: Обнављамо војну инфраструктуру

Министар одбране Александар Вулин за викенд је у присуству начелника Генералштаба ВС генерала Љубише Диковића отворио реконструисану и модернизовану пиштољску стрељану у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду. Како је истакао Вулин, захваљујући великом разумевању и подршци председника Србије и врховног команданта Александра Вучића кренуло се у процес обнављања војне инфраструктуре.

Драган Шутановац јуче се није оглашавао поводом оптужби Лазанског. На другој страни, генерал Божидар Делић истиче да је нешто од ових навода свакако истина.

– Шутановац јесте велика штеточина и уништитељ војске. Тачно је да су му Американци издиктирали модел војске, при чему су тражили да се угасе све бригаде, а међу њима и три које су после НАТО агресије проглашене херојским. Уместо тога, уведена је безлична организација бригада батаљонског типа. Продали су шта су стигли и тешко је побројати све оно што је уништено или продато. Чак су продавани читави војни комплекси, па и они за које се војска изјаснила да су јој потребни – подвлачи Делић, додајући да је свакако највећа крађа посао са Израелцима:

Чињенице о миноловцу

* ДУЖИНАа 26,94 м
* ШИРИНА 6,5 м
* ГАЗ 1,08 м
* МАX. БРЗИНА 24 км/х низводно
* БРОЈ ПОСАДЕ 17

– То је била куповина неупотребљивих средстава везе за која су Шутановац и Тадић бацили око 130 милиона евра, али и добили провизију од више десетина милиона евра. Иако има доказа, нико није процесуиран, а опрема се налази по складиштима!

За време Шутановца војска је деградирана, а средства инжењерско-понтонских јединица у Шапцу и Обреновцу су уништава и продавана. То се показало катастрофалним током поплава. НАТО је остварио интерес и уништио војни систем Србије.

Мирослав Бјеговић – ФАК. ЗА БЕЗБЕДНОСТ „ЕДУКОНС“

Материјална штета

И Љубан Каран, бивши потпуковник КОС, потврђује да су у Шутановчево време стратези НАТО дефинисали нови модел српске војске.

– Од корпуса су правили бригаде, а од бригада батаљоне, и тако вештачки стварали вишкове наоружања које је по налогу уништавано. Тешко наоружање продато је у старо гвожђе, а пешадијско је гажено тенковима, све пред камерама како би се додворили Западу и понизили Војску Србије. Време је да неко одговара, јер је нанео велику материјалну штету Србији и намерно драстично смањио њене одбрамбене способности – закључује Каран.

М. Добромировић

Извор: informer.rs